OKONČANA TALAČKA KRIZA U DAKI: Ubijeno 26 ljudi, teroristi likvidirani
Foto: Reuters

Napad na Bangladeš

OKONČANA TALAČKA KRIZA U DAKI: Ubijeno 26 ljudi, teroristi likvidirani

Planeta -

Naoružani napadači ubili su u Daki najmanje 26 civila, koje su prethodno uzeli za taoce u jednom restoranu popularnom među strancima, a većina žrtava je ubijena hladnim oružjem, izjavio je portparol bangladeške vojske, brigadni general Najim Ašfak Čauduri.

"Pronašli smo 26 tela. Mnogi od njih su brutalno izbodeni oštrim oružjem", rekao je Čauduri, koji nije naveo koje su nacionalnosti žrtve, a prenela je agencija AFP. On je naveo da je u operaciji spaseno 13 talaca, uključujući jednog Japanca i dva državljanina Šri Lanke.

Bangladeške bezbednosne snage su jutros okončale 12-časovnu talačku krizu tako što su upali u restoran u kojem su napadači držali desetak talaca tokom čitave noći i ubili šestoricu napadača. Policija je navela da je najmanje 13 talaca, uključujući tri stranca, oslobođeno kad su komandosi preuzeli kontrolu nad restoranom u bogatom kvartu Gulšan u Daki.

Foto: AP
Foto: AP

Pored toga, na početku talačke krize su poginula dva policajca boreći se sa napadačima, koji su bili naoružani i nosili eksploziv. Takozvana Islamska država je preuzela odgovornost za ovaj napad, koji je usledio posle više ubistava pripadnika verskih manjina, stranaca i liberalnih aktivista u većinski muslimanskom Bangladešu.

"Operacija je okončana. Situacija je u potpunosti pod kontrolom", izjavio je portparol vojske Rašidul Hasan za Frans Pres. Komandant elitnog Bataljona za brzu akciju, koji je izveo upad u restoran, izjavio je da je lokal rašćišćen, ali je moguće da su neki napadači i dalje na slobodi.

"Ubili smo šestoricu terorista. Glavno područje koje su držali pod kontrolom je raščišćen, ali je moguće da su neki od njih pobegli", rekao je komandant Tuhin Mohamad Masud.

MEĐU STRADALIMA I STRANI DRŽAVLJANI

Šef italijanske diplomatije Paolo Đentiloni izjavio je danas da je devet Italijana poginulo u restoranu u Daki, u Bangladešu, koji su u petak napali pripadnici organizacije Islamska država. Vojni komandosi su 10 sati kasnije preduzeli akciju oslobađanja talaca iz restorana i ubili šestoricu napadača. Osim Italijana, i državljani Japana, Južne Koreje, Bangladeša i Indije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track