IZGUBILI 3,5 MILIJARDI EVRA: Lombardija usvojila rezoluciju o ukidanju sankcija Rusiji
Foto: AP

IZGUBILI 3,5 MILIJARDI EVRA: Lombardija usvojila rezoluciju o ukidanju sankcija Rusiji

Planeta -

Savet italijanske regije Lombardija odobrio je rezoluciju koju je podnela partija Liga Severa, u kojoj poziva vladu Italije da osudi politiku Evropske unije po pitanju Krima i zahteva povlačenje sankcija protiv Rusije.

Lombardija je nakon Veneta i Ligurije treći italijanski region čiji je lokalni parlament podigao pitanje o potrebi priznavanja prava Krima na samoopredeljenje i pozvao na ukidanje sankcija Rusiji.Prema tekstu usvojenog dokumenta, predsednik regionalnog saveta i predsednik regiona ovlašćeni su da vode aktivan rad sa vladom i parlamentom Italije, sa institucijama Evropske unije za redefinisanje odnosa između EU i Rusije, kao i da promoviše stvaranje odbora za prikupljanje potpisa za ukidanje antiruskih sankcija.

Regionalni odbornici takođe su pozvali vladu Italije da „osudi međunarodnu politiku Evropske unije prema Krimu“ i zatražili da se prizna volja koju je na referendumu izrazio krimski parlament i narod Krima.

Italijanski senat će razmotriti ukidanje sankcija Rusiji Za rezoluciju su glasala 43 od 87 odbornika, 15 je bilo protiv, a dvoje uzdržanih. Prema rečima deputata nacionalnog parlamenta, sekretara odeljenja Lige Severa u Lombardiji Paola Grimoldija, sankcije Rusiji su „apsurdne“, jer je rusko tržište veoma važno za italijansku privredu.„Ove apsurdne ekonomske sankcije EU i embargo na prehrambene proizvode koji je nakon toga uvela Moskva koštali su naš izvoz više od 3,5 milijardi evra“, izjavio je Grimoldi.

„Rezolucija je usvojena i mi smo veoma zadovoljni, zato što je to važan politički korak koji još jednom naglašava apsurdnost ovih mera“, dodao je Grimoldi. On je izrazio nadu da će i druge italijanske oblasti slediti za primerom ove tri severne regije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track