BLER SE BRANI: Radio sam u najboljem interesu Britanije
Foto: Reuters

Čilkotov izveštaj o Iraku

BLER SE BRANI: Radio sam u najboljem interesu Britanije

Planeta -

Bivši britanski premijer Toni Bler izjavio je danas, nakon što je komisija na čelu sa Džonom Čilkotom objavila veoma kritičan izveštaj o odluci Britanije da uđe u rat u Iraku, da je on u tom slučaju "delovao u najboljem interesu Britanije".

"Izveštaj bi trebalo da okonča sve dosadašnje optužbe o lošim namerama, lažima i pravarama", navodi se u saopštenju koje je objavila Blerova kancelarija.

"Bilo da se ljudi slažu, ili ne, sa mojom odlukom da pokrenem vojnu akciju protiv Sadama Huseina, ja sam je doneo sa dobrim namerama i, kako sam verovao, u najboljem interesu zemlje", istakao je bivši premijer Velike Britanije.

On je dodao da Čilkotov izveštaj sadrži realnu i materijalnu kritiku pripreme i planiranja intervencije u Iraku."Ja ću na to detaljno odgovoriti popodne. Preuzeću punu odgovornost za svaku moguću počinjenu grešku, bez izuzetka ili opravdanja", naveo je Bler.

Britanija je ušla u rat u Iraku "pre nego što su iscrpljene sve opcije za mirno razoružavanje", izjavio je ranije danas penzionisani britanski zvaničnik Džon Čilkot, predstavljajući svoj izveštaj o ulozi Velike Britanije u iračkom ratu.

Odluka Velike Britanije da 2003. uđe u rat u Iraku je počivala na pravnoj osnovi koja je bila "daleko od zadovoljavajuće", a razlozi za vojnu akciju koje je predstavio tadašnji premijer Toni Bler su bili preuveličani, zaključak je dugo očekivanog izveštaja komisije na čelu sa Čilkotom.

Obaveštajni podaci o navodnom oružju za masovno uništenje koje poseduje irački vođa Sadam Husein, a koje je Bler upotrebio da bi opravdao priključenje američkoj invaziji u Iraku, bili su loši, ali niko nije predstavio podatke koji bi dokazali suprotno, istakao je Čilkot.

Komisija je zaključila da je Britanija ušla u rat u Iraku "pre nego što su iscrpljene sve mirne opcije", izjavio je danas Čilkot, predstavljajući svoj izveštaj o ulozi Velike Britanije u iračkom ratu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track