(VIDEO) SAMA PUSTOŠ: Dron snimio ono što je ostalo od iračkog Ramadija
Foto: Youtube/Printscreen

Samo bleda senka nekadašnjeg grada

(VIDEO) SAMA PUSTOŠ: Dron snimio ono što je ostalo od iračkog Ramadija

Planeta -

Neverovatan snimak dronom koju je objavio Međunarodni odbor Crvenog krsta prikazuje ogromnu štetu nanesenu gradu Ramadi posle pohoda terorista ISIL-a. Od grada su ostale samo ruševine: zgrade su u potpunosti sravnjene i spaljene do temelja, a na ulicama nema ljudi.

Objavljivanje snimka treba da bude deo poziva vođe i Iraka i Sirije da okončaju sukobe. Naime, grad je pao u ruke ISIL-a u decembru i posle teške borbe uništila većinu tog iračkog grada.

Osim urušenih zgrada, na snimku se vidi i vozilo hitne pomoći koje je izrešetano mecima. Ovi stravični snimci pojavili su se pošto je šef UN-a u Siriji zatražio trenutni i bezuslovni pristup humanitarnoj pomoći za desetine hiljada ljudi zarobljenih u četiri grada, u Madaji, Zabadani, Fuaji, and Kafrajdži, koji umiru od gladi.

Gradovi su pod okupacijom od prošle godine, a konvoji pomoći samo su povremeno puštani da dostave hranu i lekove, međutim, poslednji put su pušteni u aprilu. UN tvrdi da je u ova četiri grada zarobljeno oko 62.000 ljudi.

U borbi za oslobođenje grada Ramadija, Irak i koalicija predvođena SAD-om gađala je grad iz vazduha, a ISIL je uzvraćao bombardovanjem. Više od 100 civila umrlo je pokušavajući da se vrati u Ramadi kada je ISIL isteran.

(Dejli mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track