DIPLOMATSKI RAT: Moskva odgovorila SAD, proterala dvojicu američkih diplomata
Foto: AP

Amerikanci učinili isto

DIPLOMATSKI RAT: Moskva odgovorila SAD, proterala dvojicu američkih diplomata

Planeta -

Ruske vlasti su danas saopštile da su proterale dvoje američkih diplomata, kao odgovor na to što je zvanični Vašington proterao dva ruska zvaničnika zbog napada ruskog policajca na američkog diplomatu u junu u Moskvi.

"Nakon njihovog neprijateljskog poteza, dvojica zaposlenih u ambasadi SAD su morali da napuste Moskvu. Oni su proglašeni za personu non grata zbog aktivnosti koje nisu kompatibilne sa njihovim diplomatskih statusom", navodi se u saopštenju zamenika ruskog šefa diplomatije Sergeja Rjabkova.

U saopštenju su dvojica proteranih američkih diplomata takođe optužena da su agenti CIA, prenela je agencija AFP.

Stejt department je ranije saopštio da su Sjedinjene Američke Države proterale dva ruska zvaničnika zbog napada ruskog policajca na američkog diplomatu u junu u Moskvi.Odluka o proterivanju ruskih zvaničnika doneta je 17. juna, precizirao je juče portparol Stejt departmenta Džon Kirbi.

POSLE TUČE POLICAJCA I DIPLOMATE: SAD proterale dva ruska zvaničnika

On je rekao da je 6. juna ruski policajac napao akreditovanog američkog zvaničnika dok je ulazio u kompleks američke ambasade u ruskoj prestonici, nakon što mu se diplomata predstavio i rekao mu ko je.

"Takav postupak je neopravdan i doveo je u opasnost bezbednost našeg službenika. Tvrdnja Rusije da je policajac štitio tu lokaciju od neidentifikovanog pojedinca je jednostavno neistinita", istakao je Kirbi.

"Vašington post" je o ovom incidentu pisao krajem juna, precizirajući da je američkom diplomati u napadu slomljeno rame.Kirbi je juče rekao i da ruske službe bezbednosti pojačano uznemiravaju američko osoblje kako bi poremetile rusko-američke diplomatske i konzularne odnose.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track