(VIDEO) JEDAN OD POSLEDNJIH SAMURAJA ŽIVI U KOMŠILUKU: Ima 82. godine i evo njegove sjajne priče
Foto: Printscreen Facebook

Potomak stare škole

(VIDEO) JEDAN OD POSLEDNJIH SAMURAJA ŽIVI U KOMŠILUKU: Ima 82. godine i evo njegove sjajne priče

Planeta -

Suzuki Kimioši ili "Samuraj iz Pečuja", živi u Mađarskoj već 24 godine i to sa svojom suprugom, a jedan je od poslednjih živih samuraja na svetu.

Ovaj čovek koji ima 82. godine rodni Japan retko posećuje, a i to samo kako bi naučio nove borilačke tehnike koje potom prenosi svojim učenicima.

Nakon što je pobuna samuraja ugušena, ovi ratnici su zvanično prestali da postoje u Japanu 1877. godine. Međutim, njihova tradicija je nastavila da živi i definiše imidž države.

Danas postoji samo nekoliko samuraja koji su obučavani na tradicionalni način a Suzuki Kimioši je jedan njih.

Kamioši je Mađarsku počeo da posećuje početkom 80-ih godina i nakon što je stekao prijatelje i upoznao sadašnju ženu, odlučio je da se preseli i skrasi u Pečuju još 1992. godine.

U početku, mađarski mentalitet mu se činio čudan. On je za Košutski radio program ispričao:

"Mađari su izgledali grubo i nasilno na prvi pogled, ali sam se navikao na to tokom vremena, i sada, kad god posetim Japan, osećam se kao da su svi previše fini", rekao je on. List Hirado, koji je objavio priču o njemu, piše da Kimioši ima 6-dan, a prvobitno je obučen od strane jednog od učenika njegovog dede. Sada predaje predaje karate i japansko mačevanje. Ima više učenika u Pečuju, a više od stotinu i u Budimpešti, ali ga često posećuju iz inostranstva. Od njegove tri katane, jedna je 300-godišnji originalni japanski mač.

Oštra katana se ne koristi u praksi; umesto toga koristi tup mač, koga je kovao mađarski kovač.

"Ako se nešto desi sa ovim, to možete biti sređeno, što bi bilo veoma teško u slučaju originalne katane", rekao je on.

Mačevanje se koristi da bude smrtonosna tehnika, ali sada se praktikuje u druge svrhe, u izgradnji tela i duha, rekao je on. Suzuki Kimijoši je počeo obuku u japanskom mačevanju kada je ima 6 godina, a još uvek uči.

On putuje u Japan jednom godišnje da bi učio. "Znam skoro sve, ali nije gotovo. Gotovo je tek kada prestanem", rekao je on.

(Dailynewshungary.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja