Legendarni čelik iz Damaska: Evo kako su kovani najbolji mačevi sveta (FOTO, VIDEO)
Foto: Wikipedia Kovanje Damasciranog čelika

Sečivo za sva vremena

Legendarni čelik iz Damaska: Evo kako su kovani najbolji mačevi sveta (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Vrlo rano, današnji glavni grad Sirije proslavio se kao "oružarnica Mediterana". Damascirani čelik, kako je nazvan po gradu Damasku, bio je toliko popularan da arheolozi širom Evrope i Bliskog istoka i danas pronalaze oružje kovano od njega

Mnogo pre nego što je Rimska republika postala Rimsko carstvo, na Bliskom istoku su cvetale napredne civilizacije. U gradovima kao što su Vavilon, Nimrud, Persepolis, Akad i Damask, vekovima su se razvijale razne nauke i tehnologije, a u korak sa arhitekturom i agrikulturom, išla je i metalurgija - ključna za naoružavanje i odbranu novouspostavljenih gradova i država, piše Newsweek.rs.Vrlo rano, današnji glavni grad Sirije proslavio se kao "oružarnica Mediterana". Damascirani čelik, kako je nazvan po gradu Damasku, bio je toliko popularan da arheolozi širom Evrope i Bliskog istoka i danas pronalaze oružje kovano od njega.

Damascirani čelik ili Damast podrazumeva kompozitni metalni materijal dobijen spajanjem više ploča ili traka od gvožđa i čelika, a sve u svrhu dobijanja materijala posebnih osobina, materijala koji je bio i savitljiv i davao je dobro sečivo. Osim ovog načina izrade, resprostranjen je bio i materijal dobijen topljenjem u loncima, takozvani "vuc čelik". Danas se zna da je u Damasku prerađivan čelik poreklom iz Indije, pa se smatra da se samo ova vrsta može zvati Damastom odnosno damasciranim čelikom

Sa usponom i ekspanzijom Rimskog carstva, oružje izrađeno u Damasku postalo je omiljeno i u "Večnom gradu", naročito za izradu tipičnog rimskog kratkog mača po kojem su gladijatori dobili ime - gladijusa.Kako bi nam približio komplikovanu tehniku kovanja damasciranog čelika, kinematograf Fil Holand snimio je čitav proces i montirao ovaj kratak video sa svim autentičnim zvucima kovanja.

Newsweek.rs Rame uz rame sa Formulom 1: Ovo je novi najbrži automobil na svetu (FOTO, VIDEO) Izazov generacije: Evo kako će 2.5 miliona sirijskih izbeglica zauvek promeniti Tursku Potrošili 1.500 litara boje: Moskva dobila najveće grafite na svetu (FOTO, VIDEO) Naučni svet zbunjen: Jedan Zika blizanac ima mikrocefaliju, a drugi ne (FOTO) Lice nove Sirije: Kurdkinja sa 27 godina postala gradonačelnica oslobođenog Tal Abijada (FOTO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track