IZRAELCI PRITISKAJU NVO: Ko više od pola para dobija iz inostranstva, mora to javno da objavi
Foto: REUTERS 7 Feb 2016

Nova pravila

IZRAELCI PRITISKAJU NVO: Ko više od pola para dobija iz inostranstva, mora to javno da objavi

Planeta -

Izraelski parlament Kneset izglasao je kasno sinoć zakon o nevladinim organizacijama nakon maratonske debate, uprkos velikim kritikama i kod kuće i inostranstvu.

Zakon, usvojen sa 57 prema 48 glasova, zahteva specijalne izveštaje od NVO koje dobijaju većinu svojh fondova od stranih vlada i političkih partija i, kako tvrde kritičari takvog akta, uglavnom cilja organizacije za ljudska prava, komentarišu izraelski mediji.

Izraelsko Ministarstvo pravde navodi da postoji 27 organizacija u Izraelu koje dobijaju više od polovine fondova od stranih vlada, a među njima je 25 organizacija za ljudska prava koje se identifikuju sa levicom.

Zakon koji je sponzorisala ministarka pravde Ajelet Šaked, uz punu podršku premijera Benjamina Netanjahua, zahteva da NVO koje primaju više od polovine fondova iz inostranstva objave to u svojim izveštajima za registar neprofitnih organizacija i svojim zvaničnim publikacijama.

U tim publikacijama mora da bude navedeno da se lista zemalja donatora NVO nalazi na vebsajtu registra. NVO koje prekrše to pravilo biće kažnjene sa 7.500 dolara.

Netanjahu je pohvalio usvajanje zakona, naglasivši da će sprečiti apsurdnu situaciju u kojoj se strane vlade mešaju u unutrašnje poslove Izraela finansirajući NVO i to bez znajna izraelske javnosti.

"Suprotno tvrdnjama levice odobrenje predloga zakona će povećati transparentnost, ohrabriti debatu koja istinski odražava javno mnjenje u Izraelu i ojačati demokratiju", rekao je Netanjahu, kako prenosi izraelski list Harec.

Konačna verzija zakona značajno je blaža od originala zbog promena koje je uveo parlamentarni komitet za ustav. Odbačen je između ostalog predlog da se zakon ne primenjuje retroaktivno za donacije ove godine, pa će se primenjivati tek od januara 2017.

Komitet je takođe odbacio zahtev da predstavnici NVO nose specijalne oznake kada dolaze na sastanke Kneseta ili u ministarstva.

Takođe se ne traži da navedu svoje zemlje donatore na početku takvih sastanaka ali i dalje moraju da daju tu informaciju kada se registruju za prisustvo sastancima. Takođe moraju da odgovore na pitanja poslanika o stranim donatorima.

Tokom maratonske debate članovi opozicije su optužili vladu da proganja organizacije za ljudska prava i pokušava da utiša legitimne kritike svog ponašanja.

Poslanca Cipi Livni iz Cionističke unije levog centra, bivša šefica diplomatije i ministarka pravde, upozorila je na međunarodne posledice po Izrael kao rezultat zakona za koje je rekla da će biti gore od bilo koje NVO primorane da kaže da je finansiraju strane vlade.

Ministarka pravde Šaked je pročitala koji su fondovi transferisani od strane stnih vlada za nekoliko levičarskih NVO.

"Zamislite kad bi Izrael finansirao britanske organizacije i ohrabrivao ih da izađu iz EU", rekla je ona, dodavši da Velika Britanija ima nacionalnu čast i da ne bi dozvolila da se Izrael meša u njene unutrašnje poslove.

Mnogi evropski parlamentarci su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog ovog predloga zakona, upozorivši da će podriti saradnju između Izraela i Evrope.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track