UŽIVO POKUŠAJ PUČA U TURSKOJ: Uhapšeno 2.800, poginulo 200, NATO baza nakratko zatvorena!
Foto: AP

Turska vojska pokušala da preuzme vlast u zemlji i svrgne predsednika Erdogana

UŽIVO POKUŠAJ PUČA U TURSKOJ: Uhapšeno 2.800, poginulo 200, NATO baza nakratko zatvorena!

Planeta -

Turska vojska pokušala je da preuzme vlast u zemlji i svrgne predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Na ulicama Istanbula i Ankare vodio se pravi rat između vojske sa jedne i policije i jednog broja građana sa druge strane. Na snazi je policijski čas.

Nakon pokušanog puča uhapšeno je više od 2.800 vojnih lica - pučista, 29 pukovnika i pet generala je otpušteno. Najmanje 200 ljudi je poginulo u noćašnjim sukobima u Ankari i Istanbulu, među kojima 104 pučista.

GRAĐANI SRBIJE, AKO STE U OPASNOSTI U TURSKOJ: Pozovite ambasadu na ovaj broj +90 312 426 02 36!

Vođa pokušanog vojnog puča u Turskoj je pukovinik Muharem Kose, javila je turska državna agencija Anadolu pozivajući se na neimenovi vojni izvor, prenosi AP.

AMBASADOR SRBIJE U TURSKOJ: Ostanite u hotelima, zovite ambasadu ako ste ugroženi!

Foto: AP
Foto: AP

Uživo iz Ankare možete da pratite OVDE:

15.30 - Turska je ponovo otvorila prelaze na granici sa Bugarskom, nakon što ih je rano jutros zatvorila nakon pokušaja puča, izjavio je bugarski premijer Bojko Borisov.

14.47 - Turske bezbednosne snage uhapsile su rano jutros organizatora i učesnike pokušaja likvidacije turskog predsednika Redžepa Taipa Erdogana u hotelu Marmaris u Bodrumu

14.00 - Turski mediji prenose da je 2.745 sudija izbačeno iz svojih kancelarija posle pokušaja državnog udara

13.28 - Ponovo lete avioni "Turkiš erlajnsa", otvoren i Bosfor

Aviokompanija "Turkiš erlajns" od danas ponovo normalno leti posle sinoćnjeg pokušaja vojnog puča, a ponovo je za prolaz tankera otvoren i moreuz Bosfor, javljaju turski mediji. Danas su turske pomorske vlasti takođe ponovo otvorile moreuz Bosfor, koji je iz bezbednosnih razloga, odnosno pokušaja puča, bio zatvoren za prolaz tankera.

"Saobraćaj teretnih plovila se vratio u normalu", saopštila je špediterska agencija GAC.

13.10 - Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poslao je danas SMS poruku pretplatnicima turskih mreža mobilne telefonije u kojoj ih poziva da izađu na ulice i ustanu protiv manjeg dela vojnog vrha

12.20 - Turski vojni helikopter sleteo je u grad Aleksandrupolis, na severu Grčke, a članovi posade zatražili su politički azil

12.10 - Jildirim za uvođenje smrtne kazne

"Posle pokušaja državnog udara Turska će razmotriti i ponovno uvođenje smrtne kazne", istakao je Jildirim. Skaj njuz prenosi da je premijer istakao da smrtna kazna nije po ustavu, ali da je moguće izvršiti zakonske promene kako bi se to promenilo.

11.45 - Turski zvaničnici su saopštili da je to poslednje mesto uporišta pučista. U kompleksu Generalštaba turske vojske u Ankari još ima blizu 150 naoružanih vojnika.

11.40 - Vršilac dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Turske Umit Dundar rekao je da je određeni broj vojnih komandanata nestao.

10.10 - Džonson: Preneo sam Čavušoglu podršku Velike Britanije turskoj vladi

09.45 - Pokušaj upada vojske i preuzimanja CNN Turk (VIDEO).

09.40 - Pripadnici terorističke organizacije Fetulah (FETO/PDY) iz helikoptera su otvorili vatru na građane koji su u kolonama krenuli ka sedištu turske vladajuće Partije pravde i razvoja.

09.22 - Bugarska zatvorila državnu granicu prema Turskoj.

09.00 - Oslobođen načelnik Generalštaba turske vojske. POSLE POKUŠAJA PUČA: Oslobođen načelnik Generalštaba turske vojske

08.57 - Uhapšeno 1.563 vojnih lica - pučista širom Turske, poginulo najmanje 90 ljudi.

08.02 - Borbe u sedištu pučista još traju, ali uskoro će biti okončane, potvrdio je šef policije u Ankari.

08.01 - Premijer Srbije Aleksandar Vučić primiće danas ambasadora Turske u Srbiji Mehmeta Bozaja. Sastanak će biti održan u Vladi Srbije u 9.30 sat.

08.00 - Načelnik policije saopštio jutros da su u toku sukobi u sedištu pučista, ali da su , kako je rekao, pri kraju.

Agencija navodi da je Kose, koji je vodio vojni odsek za pravnu pomoć, nedavno smenjen sa funkcije.Anadolu navodi i da su drugi oficiri bili uključeni - Mehmet Oguz Akus, Erkan Agin i Dogan Uysal.

Foto Anadolija
Foto Anadolija

Sputnjik je ranije preneo pozivajući se na turske medije da su vojni udar predvodili vojni tužilac i još 46 visokih oficira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track