TURCI OKRIVLJUJU AMERIKU ZA PUČ: Vašington tvrdi da su to lažne optužbe
Foto: Printscreen Twitter

Otvorena optužba

TURCI OKRIVLJUJU AMERIKU ZA PUČ: Vašington tvrdi da su to lažne optužbe

Planeta -

ANKARA - Turski ministar rada optužio je vlasti SAD za organizovanje vojnog puča u Turskoj, javila je Televizija Haberturk.

Turski ministar rada Sulejman Sojlu tvrdi da Vašington stoji iza pokušaja državnog udara u Turskoj.

- SAD stoje iza državnog udara. Nekoliko medija koji se štampaju u Americi su već nekoliko meseci organizovali aktivnosti. Već duže vreme Americi šaljemo zahteve u vezi Fetulaha Gulena. Oni moraju da ga izruče, reka o je Sojlu.

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je turskom ministru inostranih poslova Mevlutu Čavošogluu da javne tvrdnje koje ukazuju da su američki zvaničnici isplanirali puč u Turskoj kategorično lažne i da su štetne za odnose između dva dugogodišnja saveznika NATO.

Džon Keri, Foto Profimedia
Džon Keri, Foto Profimedia

Keri je pozvao Tursku da pokaže uzdržanost zbog državnog udara i da slede vladavinu prava u istrazi, objasnio je portparol Stejt departmenta Džon Kirbi u saopštenju.

Mevlut Čavušoglu, Foto Reuters
Mevlut Čavušoglu, Foto Reuters

"On je jasno stavio do znanja da će SAD biti spremne da pruže pomoć turskim vlastima koje vode ovu istragu, ali da su javne insinuacije ili tvrdnje o bilo kakvoj umešanosti Sjedinjenih Država u neuspelom državnom udaru potpuno lažne i štetne po naše bilateralne odnose", rekao je Kirbi.

(Sputniknews)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track