OTKRIVEN PLAN PUČISTA: Šta bi bilo sa Erdoganom da je uspeo državni udar?
Foto: Reuters

Policija našla dokumenta

OTKRIVEN PLAN PUČISTA: Šta bi bilo sa Erdoganom da je uspeo državni udar?

Planeta -

Organizatori puča u Turskoj planirali su da optuže Redžepa Tajipa Erdogana i njegove saradnike za podržavanje terorizma i pregovore s Radničkom partijom Kurdistana.

To su javili turski mediji pozivajući se na dokumenta koje je otkrila policija. Otkriven je i zahtev da se pokrene sudski postupak protiv turske vlade. On je pronađen tokom pretresa kancelarije tužioca Mehmeta Sela u Istanbulu, koji je pritvoren nakon neuspelog državnog udara.

Da su pučisti uspeli u nameri svrgavanja Erdoganovog režima, bila bi pokrenuta istraga da su Erdogan i njegovi saradnici počinili krivično delo pomaganja naoružanoj organizaciji, tako što su ignorisali pripreme terorističkog napada, navodi izvor iz turskog tužilaštva za agenciju Anadolija.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prema zahtevu, koji nije potpisan, ali je datiran na 2016. godinu, Erdogan i njegovi saradnici bili bi krivično gonjeni zbog "procesa rešavanja" kurdskog pitanja u zemlji koji traje decenijama.

U dokumentu koji je upućen kancelariji glavnog javnog tužioca u Inegolu u Bursi, optužuje se tursko rukovodstvo da podržava Radničku partiju Kurdistana (PKK), koja se u Turskoj smatra terorističkom.

Najteže su optuženi Erdogan, ministar unutrašnjih poslova Efkan Ala, šef obaveštajne službe Hakan Fidan, guverneri provincija, bivši premijer Ahmet Davutoglu i bivši zamenici, a terete se za sprovođenje mirovnih razgovora s vođstvom PKK-a od 2009. do 2015. godine.

Kurdski vojnici, Foto: Reuters
Kurdski vojnici, Foto: Reuters

Podsetimo, režim Redžepa Erdogana smenio je nakon neuspelog puča oko 50.000 ljudi. Kako je naveo Hurijet, velikom čistkom su obuhvaćena ministarstva unutrašnjih poslova, odbrane, obrazovanja, socijalnih pitanja, finansija, kao i kabinet premijera, obaveštajna služba MIT i direktorat za verska pitanja.

Uhapšeno je na hiljade ljudi, a turski predsednik danima pominje i mogućnost ponovnog uspostavljanja smrtne kazne koja je zvanično ukinuta 2004. godine u okviru kandidature za članstvo u Evropskoj uniji.

(B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track