Najnovije vesti

Uhapšeno 45 demonstranata, policajac izboden
Foto: REUTERS

Samit NATO

Uhapšeno 45 demonstranata, policajac izboden

Planeta
Na protestima u Čikagu gde se održava samit NATO okupila se šarolika skupina učesnika: mirovni aktivisti, ratni veterani, borci protiv socijalnih nejednakosti

ČIKAGO - Najmanje 45 ljudi je uhapšeno u Čikagu u noći između nedelje i ponedeljka, u sukobima policije sa učesnicima antinatovskih demonstracija, organizovanih zbog samita Severnoatlantske alijanse u tom američkom gradu.

Kako je saopštila čikaška policija, četiri policajca su povređena, a jedan od njih je uboden nožem u nogu. Demonstracije u Čikagu spadaju u najveće u ovom gradu poslednjih godina, i na njima se protestovalo zbog rata u Avganistanu, klimatskih promena i raznih drugih problema, a sve to u vreme samita NATO na kojem su se okupili brojni svetski lideri.

Na protestima, koji su mesecima unapred pobuđivali bojazni zbog mogućeg nasilja na ulicama, okupila se šarolika skupina učesnika: mirovni aktivisti, ratni veterani, borci protiv socijalnih nejednakosti...

Mala grupa demonstranata došla je u sukob sa kordonom policajaca koji su je sprečavali da priđu objektu u kojem su bili predsednik SAD Barak Obama i drugi šefovi država. Pojedini demonstranti su počeli da gađaju policajce bocama i drugim objektima, a oni su uzvratili palicama. Sukob je trajao bezmalo dva sata - policija nije propuštala demonstrante, a oni su odbijali da se raziđu. Nekima od njih je krv tekla niz lice. Demonstranti su jedan po jedan odvođeni sa lica mesta, sa lisicama na rukama.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...