Uhapšeno 45 demonstranata, policajac izboden
Foto: REUTERS

Samit NATO

Uhapšeno 45 demonstranata, policajac izboden

Planeta -
Na protestima u Čikagu gde se održava samit NATO okupila se šarolika skupina učesnika: mirovni aktivisti, ratni veterani, borci protiv socijalnih nejednakosti

ČIKAGO - Najmanje 45 ljudi je uhapšeno u Čikagu u noći između nedelje i ponedeljka, u sukobima policije sa učesnicima antinatovskih demonstracija, organizovanih zbog samita Severnoatlantske alijanse u tom američkom gradu.

Kako je saopštila čikaška policija, četiri policajca su povređena, a jedan od njih je uboden nožem u nogu. Demonstracije u Čikagu spadaju u najveće u ovom gradu poslednjih godina, i na njima se protestovalo zbog rata u Avganistanu, klimatskih promena i raznih drugih problema, a sve to u vreme samita NATO na kojem su se okupili brojni svetski lideri.

Na protestima, koji su mesecima unapred pobuđivali bojazni zbog mogućeg nasilja na ulicama, okupila se šarolika skupina učesnika: mirovni aktivisti, ratni veterani, borci protiv socijalnih nejednakosti...

Mala grupa demonstranata došla je u sukob sa kordonom policajaca koji su je sprečavali da priđu objektu u kojem su bili predsednik SAD Barak Obama i drugi šefovi država. Pojedini demonstranti su počeli da gađaju policajce bocama i drugim objektima, a oni su uzvratili palicama. Sukob je trajao bezmalo dva sata - policija nije propuštala demonstrante, a oni su odbijali da se raziđu. Nekima od njih je krv tekla niz lice. Demonstranti su jedan po jedan odvođeni sa lica mesta, sa lisicama na rukama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track