KOBNA GREŠKA PUČISTA U TURSKOJ: Prvo je trebalo da ubiju Erdogana!
Foto: AP

Novinar Tim Maršal tvrdi

KOBNA GREŠKA PUČISTA U TURSKOJ: Prvo je trebalo da ubiju Erdogana!

Planeta -

Pučisti u Turskoj napravili su dve krupne greške, nisu ubili predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i nisu blokirali medije, rekao je britanski novinar Tim Maršal.

Povodom nedavnog neuspelog puča u Turskoj, Maršal je za BBC rekao da je pokušaj vojnog udara "bio širok, ali ne i dovoljno temeljno pripremljen".

"Napravili su dve krupne greške. Nisu ubili predsednika Erdogana. To je prva stvar koju je trebalo uraditi. Ja to, naravno, ne opravdavam, ali prvo pravilo državnog udara je da se ubije ili zarobi lider zemlje i da se blokiraju mediji", rekao je Maršal, inače, bivši urednik za spoljnu politiku Skaj TV mreže.

Turska vojska je danas saopštila da je u neuspelom pokušaju dela vojnog vrha da preuzme vlast u toj zemlji, učestvovao 8.651 vojnik, što čini 1,5 odsto ukupnog broja pripadnika oružanih snaga Turske.

U saopštenju vojske, koje je objavila turska televizija NTV, navodi se da su vojnici pripadali "terorističkoj mreži" na čelu sa Fetulahom Gulenom, muslimanskim verskim vođom koji živi u dobrovoljnom izgnanstvu u SAD, preneo je Rojters.

Pučisti su tokom pokušaja vojnog udara 15. jula koristili 35 aviona, uključujući 24 lovca, kao i 37 helikoptera, navela je vojska.

Pored toga, u pokušaju puča je korišćeno i 37 tenkova i 246 oklopnih vozila, dodala je vojska i istakla da je sposobna da neutrališe svaku buduću pretnju.

Najmanje 246 ljudi je poginulo, a više od 2.000 povređeno u pokušaju vojnog udara u Turskoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track