(VIDEO) NEVEROVATNA HRABROST: Neustrašivi padobranac skočio sa 7.600 metara bez padobrana
Foto: Printscreen YT

ISTORIJSKI SKOK

(VIDEO) NEVEROVATNA HRABROST: Neustrašivi padobranac skočio sa 7.600 metara bez padobrana

Planeta -

Amerikanac Luk Ejkins skočio je iz aviona sa visine od 7.600 metara bez padobrana ili "odela sa krilima" (wingsuit) i postao prvi padobranac koji je bezbedno sleteo u mrežu raširenu na tlu, javljaju danas američki mediji.

Ejkins, koji je ranije radio kao kaskader na filmovima, spremao je svoj opasni poduhvat godinu i po dana, prenela je agencija AFP.

Tokom slobodnog pada on je dostigao brzinu od čak 193 kilometra na sat, a skok je izveden sinoć u dolini Simi u Kaliforniji.

Televizija Foks je prenosila dvominutni skok uživo, a specijalna emisija o tom poduhvatu je trajala sat vremena.

"Obratite pažnju na nauku i matematiku iza ovog skoka. I pokazaćemo vam šta je moguće", izjavio je neposredno pre poletanja Ejtkins (42), koji u Vašingtonu drži školu padobranstva, a takođe ima dozvolu za pilotiranje avionom i helikopterom.

Pošto je bezbedno pao u mrežu, Ejtkins je izjavio: "Ovo je neverovatno, ja gotovo da lebdim. Ne mogu čak ni da izgovorim ono što želim da kažem. Sve ovo što se dogodilo je sjajno".

On je dosad izveo ukupno 18.000 skokova sa padobranom, a u 30 navrata je morao da upotrebi rezervni padobran".

Ejtkins je treća generacija padobranaca u svojoj porodici, pošto je njegov deda kada se vratio iz Drugog svetskog rata osnovao školu padobranstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja