SPEKTAKL U RUSIJI: Putin na proslavi 320 godina ruske mornarice obišao čuveni brod Aurora
Foto: Reuters

Ponos Rusije

SPEKTAKL U RUSIJI: Putin na proslavi 320 godina ruske mornarice obišao čuveni brod Aurora

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin prisustvuje ceremoniji obeležavanja 320. godišnjice od formiranja ruske mornarice.

U povorci učestvuje 16 ratnih brodova, među kojima su najnovija fregata Admiral Esen, korveta Bojkij, savremena dizel podmornica Krasnodar i odbrambeni brod Aleksandar Obuhov.

"Danas u sastav mornarice ulaze najnoviji brodovi, opremljeni najsavremenijim naoružanjem, koji su u stanju da odgovore na sve izazove i pretnje", rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, država će veliku pažnju posvetiti osiguravanju socijalnih garancija mornarima i njihovim porodicama.

"Mnogi cenjeni admirali, oficiri i mornari su proveli svoj životni vek u floti. Vojna mornarica je oduvek imala svoju jedinstvenu kulturu, disciplinu i velikodušnost. Mornarica je poštovanje zaslužila braneći otadžbinu, herojstvom, izdržljivošću i vernošću", istakao je Putin.

Ruski predsednik je tom prilikom obišao i čuveni brod Aurora, jednu od tri krstarice iz klase Palada, koje su učestvovale u Rusko-japanskom ratu od 1904. do 1905. godine i koja je ove godine otvorena kao brod-muzej nakon opsežnog renoviranja.

Kapetan Mihail Nenašev izjavio je da dan ruske mornarice predstavlja veliki praznik i ove godine će se proslavljati u 70 regiona zemlje.

"Ovogodišnji praznik je poseban, jer se mimo glavnog događaja obeležava i 110 godina od stupanja na dužnost prve podmornice, ali i 100 godina od stvaranja morske avijacije", rekao je Nenašev.

Istovremeno, zvanične delegacije ruske vojske posetiće sve četiri ruske flote — Severnu, Baltičku, Crnomorsku i Pacifičku flotu.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kako je dodao Nenašev, ovaj praznik može da se svrsta i u međunarodne jer ga slave na celoj teritoriji bivšeg Sovjetskog Saveza.

I ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je čestitao vojnicima i veteranima godišnjicu ruske mornarice istakavši visoku profesionalnost u rešavanju vojnih zadataka ali i u borbi protiv terorizma.

Ovaj praznik se u Rusiji obeležava poslednje nedelje jula.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track