SVI SU PALI NA NJEGOVU PREVARU: Uhapšen Nigerijac koji je preko interneta zaradio 60 miliona dolara
Foto: Shutterstock

Interpol mu ušao trag

SVI SU PALI NA NJEGOVU PREVARU: Uhapšen Nigerijac koji je preko interneta zaradio 60 miliona dolara

Planeta -

Nigerijac osumnjičen da je preko interneta prevario stotine žrtava širom sveta za više od 60 miliona dolara, uhapšen je u Port Harkurtu, na jugu Nigerije, objavio je danas Interpol.

"40-godišnji Nigerijac poznat pod imenom 'Majk' stoji iza prevara od više od 60 miliona dolara, koje su pogodile stotine ljudi širom sveta", navodi se u saopštenju međunarodne policijske organizacije. U tekstu se navodi da je u jednom slučaju jedna meta prevarom navedena da isplati 15,4 miliona dolara.

Osumnjičeni je uhapšen juče uz podršku nigerijske agencija za borbu protiv korupcije, i Komisije za borbu protiv ekonomskih i finansijskih prestupa (EFCC), navodi Interpol.

Prema navodima Interpola njegova mreža ušla je u naloge elektronske pošte malih i srednjih firmi širom sveta, u Australiji, Kanadi, Indiji, Maleziji, Rumuniji, Južnoj Africi, Tajlandu i SAD. Interpol je naveo da se razotkrivena mreža sastoji iz najmanje 40 članova u Nigeriji, Maleziji, Južnoj Africi, koji obezbeđuju softver i učestvuju u prevari.

Osumnjičeni je takođe imao kontakte za pranje novca u Kini, Evropi i SAD. Zaplenjeni računari pokazuju da je bio umešan u niz kriminalnih aktivnosti među kojima i prevaru preko imejlova firmi i preko sajtova za nalaženje romantičnog partnera.

Osumnjičenom i još jednom njegovom saradniku, 38-godišnjaku takođe uhapšenim u Port Harkurutu, može da se sudi za internet pirateriju, zločinačko udruživanje i sticanje novca pod lažnim pretekstom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track