NATO: Puna podrška stabilnosti u regionu!

Alijansa nikad jača

NATO: Puna podrška stabilnosti u regionu!

Planeta -
Kfor će sa svim važnim činiocima nastaviti da doprinosi očuvanju slobode kretanja na Kosovu

ČIKAGO - Na Zapadu ništa novo.Lideri NATO su na zasedanju u Čikagu poručili da je „Atlantski savez i dalje potpuno predan stabilnosti i bezbednosti Balkana“ i naglasili punu podršku Kforu na Kosovu. U deklaraciji koju su usvojili navedeno je da „Kfor nastavlja da deluje pažljivo, čvrsto i nepristrasno, u skladu s mandatom UN, utvrđenim u Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti“.

„Kfor će i dalje pružati podršku razvoju miroljubivog, stabilnog i multietničkog Kosova. Nastaviće da doprinosi očuvanju slobode kretanja i obezbeđivati sigurnost i zaštitu za sve ljude na Kosovu, u saradnji sa svim važnim činiocima“, navodi se u deklaraciji.

Visoki funkcioner Stejt departmenta Filip Riker naglasio je da je Crna Gora „nastavila valjane reforme otkako je nezavisna“ i dodao da su „SAD spremne da joj budu partner u evropskim i evroatlantskim integracijama“. Potpredsednik Atlantskog saveta SAD Dejmon Vilson nedavno je ocenio da Crna Gora pre ulaska u NATO mora da reši pitanje dominacije „nekih država, a pre svega Rusije, na svojoj teritoriji“.

Lideri NATO izjavili su da je proces prenošenja bezbednosne odgovornosti na avganistanske snage „nepovratan“.

„Postepeno i odgovorno povlačimo naše snage kako bismo okončali misiju do 31. decembra 2014“, navodi se u tekstu deklaracije.

Najmanje 60 uhapšenih

U senci NATO samita u Čikagu svakodnevno se održavaju protesti protiv ove vojne alijanse, a policija ima pune ruke posla. Najmanje 60 ljudi je uhapšeno u Čikagu, a ove demonstracije spadaju u najveće u ovom gradu u poslednjih nekoliko godina. Pojedini demonstranti gađali su policajce flašama i kamenjem, a vojni veterani su bacali svoje ordenje na ulicu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja