Zemljotres od 5,8 stepeni potresao Sofiju

Bugarska

Zemljotres od 5,8 stepeni potresao Sofiju

Planeta -
Nije poznato ima li žrtava ili pričinjene materijalne štete od potresa koji se desio noćas oko tri sata, a zabeleženo je još 15 mqanjih potresa

SOFIJA - Zemljotres jačine 5,0 - 5,8 stepeni Rihterove skale sa epicentrom u oblasti Pernik, na 30 kilometara zapadno od Sofije, registrovan je noćas oko tri sata po lokalnom vremenu, potvrdili su jutros seizmolozi Instituta za geofiziku pri Bugarskoj akademiji nauka, javila je bugarska novinska agencija BTA.

"Do sada nije poznato ima li žrtava ili pričinjene materijalne štete, što je dobra vest", izjavio je bugarski ministar unutrašnjih poslova Cvetan Cvetanov.

On je izrazio nadu da neće biti ponovnih udara.

Oko 15 manjih potresa registrovano je posle prvog horizontalnog zemljotresa, koji je imao magnitudu 5,8 stepena Rihterove skale.

Najjači potres veoma se snažno osetio na gornjim spratovima zgrada u Sofiji, a uspaničeni stanovnici Pernika su neprekidno zvali nacionalnu radio stanicu i bugarske novinske agencije, koji su savetovali uplašenim građanima da izađu i ostanu napolju, prenela je agencija AFP.

"Znam da su ljudi u panici i to je stvarno normalno", rekao je bugarski premijer Bojko Borisov.

Krizni štab je formiran u gradu Pernik na 30 kilometara zapadno od Sofije, gde je registrovan epicentar "plitkog" potresa i policije i vatrogasaca su pristigli u region.

Bugarski Crveni krst je takođe spreman da interveniše gde to bude potrebno, rekao je Cvetanov.

Rosica Janakijev, gradonačelnica Pernika, rudarskog sedišta Bugarske na srednjovekovnom putu Sofija-Solun, rekla je da nema opasnosti po veliku branu na akumulacionom jezeru Studena Kladenec u blizini grada.

"Zid na brani Studena je u dobrom stanju. Prati se neprestalno. Nema izveštaja o žrtvama ili pričinjenoj materijalnoj šteti u Perniku do sada", ponovila je Janakijeva.

http://www.youtube.com/watch?v=Fhoi-hr6IHs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track