HEROINA IZ INDIJE: Posle 16 godina štrajka glađu, danas uzima prvi obrok
Foto: Rojters

Simbol otpora protiv nasilja

HEROINA IZ INDIJE: Posle 16 godina štrajka glađu, danas uzima prvi obrok

Planeta -

Posle skoro 16 godina štrajka glađu, indijska "žena od čelika" Irom Čanu Šarmila u utorak bi trebalo da pojede svoj prvi obrok

Šarmila (44) je postala simbol otpora protiv državnog nasilja u regionu Manipur, a prvi obrok posle 16 godina poješće danas pošto se bude pojavila na sudu, koji ju je optužio za pokušaj samoubistva, koje je u Indiji nezakonito.

Ona nije dobrovoljno uzimala hranu od 5. novembra 2000. godine, kad je započela protest protiv zakona kojim su suspendovane mnoge mere zaštite ljudskih prava u zonama konflikta. Prethodnih godina hranu uzimala putem tube na Medicinskom institutu "Džavaharlal Nehru", gde je u nekoj vrsti pritvora, s obzirom da ispred njene sobe u svakom momentu stoje naoružani policajci.

Na poslednjem saslušanju Šarmila (44) je na sudu u severoistočnoj saveznoj državi Manipur rekla da će 9. avgusta obustaviti štrajk glađu i da će se na izborima početkom sledeće godine predstaviti kao nezavisni kandidat.

Posle najave da prelazi u politiku u Indiji su počeli da je porede sa velikim ljudima poput Nelsona Mandele i Aung San Su Kji.

"Moja borba protiv Akta o specijalnim ovlašćenjima ne može ostvariti cilj na ovaj način. Vreme je za drugačije metode", rekla je Šarmila.

Kraj njenog štrajka simbolično se podudara sa 70. godišnjicom pokreta "Quit India", koji slavi borbu za nezavisnost Indije od Velike Britanije.

(Gardian)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track