ISTORIJSKI SUSRET Erdogan: Dobri odnosi Turske i Rusije pomoći će celom regionu
Foto: Anadolija

Putin dočekao Erdogana u Sankt Peterburgu

ISTORIJSKI SUSRET Erdogan: Dobri odnosi Turske i Rusije pomoći će celom regionu

Planeta -

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan doputovao je u Sankt Peterburg gde je u toku sastanak sa njegovim ruskim kolegom Vladimirom Putinom, a u sklopu napora za obnavljanje veza pokidanih turskim obaranjem ruskog borbenog aviona iznad Sirije krajem prošle godine.

Agencija AP navodi da Erdogan stiže u Rusiju u vreme sve napetijih odnosa Turske s njenim tradicionalnim saveznicima u SAD i Evropi posle obračuna vlasti u Ankari s osumnjičenima za propali puč 15. jula.

Ova poseta šefa turske države Sankt Petersburgu i razgovori s Putinom je prvo Erdoganovo putovanje u inostranstvo nakon propalog puča.

Turski predsednk izjavio po dolasku da ga je Putinov poziv posle neuspelog puča obradovao, kao i narod Turske.

"Naš region očekuje puno od političkog odnosa Rusije i Turske. Dobri odnosi Rusije i Turske pomoći će u rešavanju problema u regionu, ali i svetu", rekao je Erdogan.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zahvalio se ruskom lideru Vladimiru Putinu na prilici da se sastane sa njim u Sankt Peterburgu.

"Još jednom vam se zahvaljujem na šansi da budem ovde sa vama i da se sretnem sa vama", rekao je Erdogan.

Povodom nedavnog pokušaja puča u Turskoj, Putin je rekao je Rusija uvek protiv svih nekonstruktivnih akcija. On je podsetio da je među prvima pozvao Erdogana i izrazio podršku prevazilaženju krize nakon vojnog puča u Turskoj, a turski predsednik je rekao da ga je Putinov poziv obradovao.

"Nadam se da će turski narod pod vašim rukovodstvom prevazići krizu", rekao je Putin Erdoganu, prenosi Sputnjik.

"Želim da izrazim nadu da će pod Vašim rukovodstvom turski narod prevazići taj problem i da će red i zakonitost biti vraćeni", rekao je Putin.

Putin namerava da razgovara sa Erdoganom o nizu pitanja u međusobnim odnosima, uključujući i o borbi protiv terorizma i o ekonomiji.

"Imaćemo mogućnost danas da razgovaramo, i u užem i u širem krugu, o čitavom nizu pitanja u našim odnosima, uključujući i o uspostavljanju ekonomskih veza i o saradnji u sferi borbe protiv terorizma", izjavio je Putin.

Kako prenose ruski mediji, susret je počeo rukovanjem dvojice predsednika, a u razgovorima učestvuju i šefovi diplomatija dve države - Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu, kao i visoki zvaničnici predsedničkih administracija.

(Al džazira/ Anadolija/RT/ Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track