SADA I HITLER POMAŽE ID: Džihadisti po Egiptu traže nemačke bombe i mine iz Drugog svetskog rata
Foto: Youtube/Printscreen

SADA I HITLER POMAŽE ID: Džihadisti po Egiptu traže nemačke bombe i mine iz Drugog svetskog rata

Planeta -

ISIL i druge džihadističke grupe počele su da iskapavaju mine i bombe koje su nacisti zakopali za vreme Drugog svetskog rata kako bi ojačali svoj arsenal, pišu strani mediji.

Smatra se kako se u Egiptu nalazi više od 20 odsto svih svetskih mina, koje pokrivaju površinu od preko 40.000 kvadratnih kilometara. Mine su bile postavljene između 1940. i 1943. tokom borbi između Britanije i njenih saveznika s jedne strane, i Nemaca i Italijana s druge, a za kontrolu severne Afrike.

Danas je Egipat država najviše kontaminirama minama u celom svetu. Procenjuje se kako u pustinji još uvek leži zakopano preko 23 miliona mina, a većinu su postavili Britanci i njihovi saveznici. Od tog broja, 17.5 miliona je zakopano samo pre i tokom bitke kod El Alamejna, prekretnice u pustinjskom ratu.Ta minska polja su se nazivala "đavolji vrtovi", i dan danas uzimaju živote egipatskih civila.Vojni i civilni predstavnici u Kairu izjavili su kako su ISIL i druge slične grupe već počeli da iskopavaju stare mine i da koriste njihove sastavne delove za bombe i improvizovane eksplozivne uređaje (IED-ove).

“Imamo barem deset vojnih izveštaja kako teroristi koriste te stare mine”, izjavio je Fati el-Šazli, bivši egipatski ambasador u Saudijskoj Arabiji. Rekao je kako je sve počelo još 2004. kada su ekstremisti iskoristili stare mine kako bi napravili sedam bombi kojima je ubijeno 34 ljudi u sinajskom odmaralištu Taba.

Ilustracija, Foto: AP
Ilustracija, Foto: AP

U martu je grupa džihadista napala vojni konvoj koristeći eksploziv izvađen iz mina preostalih iz Drugog svetskog rata i ubila petoricu egipatskih vojnika. Vlasti sada pokušavaju da reše ovaj problem čiščenjem preostalih minskih polja. Od 1981. uklonjeno je samo nešto više od 3 miliona mina, ali vlasti tvrde kako će u sledeće tri godine ukloniti sve ostale.

U bici kod El Alamejna više od 4.000 saveznika je izgubilo život, a oko 9.000 ranjeno, kada su trupe generala Montgomerija porazile nemačke snage generala Romela. To je bila prva velika pobeda saveznika u Drugom svetskom ratu.

(Daily mail)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track