PUČISTI OSTALI BEZ IČEGA: Erdogan  oduzeo Gulenu i saučesnicima svu imovinu u Turskoj!
Foto: Reuters

bez milosti

PUČISTI OSTALI BEZ IČEGA: Erdogan oduzeo Gulenu i saučesnicima svu imovinu u Turskoj!

Planeta -

Sud u Adani je oduzeo svu imovinu Fetulahu Gulenu, Omeru Ekinciju, Kemalu Elibali i Cemalu Soncuu

Krivični sud u turskom gradu Adana, u okviru istrage o finansiranju terorističke organizacije FETO, doneo je odluku o oduzimanju kompletne imovine vođi organizacije Fetulahu Gulenu

Fetulah Gulen inače je prvooptuženi u slučaju koji je pokrenulo tužilastvo u Adani, a on se tereti i za “pokušaj rušenja ustavnog poretka” u Turskoj. Za Fetulaha Gulena, Omera Ekincija, Kemala Elibala i Cemala Soncua ustanovljeno je da se nalaze u inostranstvu, zbog čega je za njima raspisana poternica.

Krivični sud u Adani, obzirom da optuženi imaju status begunaca, pozvao se na 278. član turskog Krivičnog zakona, i doneo odluku o oduzimanju komletne imovine Gulenu, Ekinciju, Elibali i Soncuu.

“Ovom odlukom optuženima se oduzima sva nepokretna imovina na području Turske, zatim prevozna sredstva, vrednosni papiri, deonice u pojedinim kompanijama, i blokiraju svi bankovni računi”, navodi se u saopštenju Suda.

Fetulah Gulen, i oganizacija FETO s njim na čelu, terete se za pokušaj izvođenja državnog udara u Turskoj, 15. jula ove godine. Prilikom pokušaja državnog udara poginulo je preko 230, a ranjeno preko 2000 osoba.

Republika Turska je već izdala poternicu za Gulenom, poništen mu je turski pasoš, a Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) je upućen zahtev za negovo izručenje. Gulen od 1999. godine boravi u SAD-u.

(Anadolija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track