NEMAČKA NAJAVILA NOVE MERE: Teroristima će se oduzimati državljanstvo i proterivaće ih iz zemlje
Foto: Fonet/AP, 10.11.2015.

Navala migranata

NEMAČKA NAJAVILA NOVE MERE: Teroristima će se oduzimati državljanstvo i proterivaće ih iz zemlje

Planeta -

Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer predstavio je niz sigurnosnih mera koje bi trebalo da povećaju sigurnost građana od terorističkih napada, uključujući i mogućnost oduzimanja nemačkog državljanstva i proterivanje ljudi koji su se borili u redovima islamista.

"Nama je hitno potrebno uvođenje ubrzanog postupka proterivanja osoba koje su se ogrešile o zakon ili od kojih preti opasnost", rekao je De Mezijer. On je najavio meru koja bi omogućila oduzimanje državljanstva onima koji su se borili u redovima terorističkih grupa.

Radi lakšeg proterivanja stranaca za koje ne postoji zakonska osnova ostanka u Nemačkoj, De Mezijer je najavio čitav niz mera koje bi uklonile dosadašnje razloge otežanog proterivanja. Između ostalog se planira promena tzv. trpnog boravišnog statusa (Duldung) koji se dodeljuje osobama koje u načelu ne bi smele da borave u Nemačkoj, ali se zbog određenih razloga, uglavnom humanitarne prirode, njihovo proterivanje odgađa.

Nemačka kancelarka Angela Merkel, Foto: Reuters
Nemačka kancelarka Angela Merkel, Foto: Reuters

"Ubuduće će odlaganje deportacije biti svedeno na najmanju moguću meru, a za to vreme će biti smanjene i socijalne povlastice", rekao je De Mezijer reagujući tako na kritike dela javnosti poslednjih nedelja da država postupa preblago prema ljudima koji nemaju pravo boravka u Nemačkoj, a kojih je prema nekim procenama oko 30.000.

Kritike su se pojačale posle otkrića da je atentator koji se sredinom jula razneo u bavarskom Ansbahu bio sirijski izbeglica koji je već odavno trebalo da bude proteran, ali je zbog zdravstvenih razloga to odloženo. De Mezijer je najavio i mogućnost ukidanja obaveze poverljivosti za lekare i zdravstvenog osoblja, ukoliko je očigledno da od pacijenta, kao što je to bio slučaj s atentatorom iz Ansbaha, dolazi pretnja.

Jedna od najavljenih mera uključuje i pojačane aktivnosti sigurnosnih službi u tzv. Darknetu, delu interneta koji je nepristupačan širem krugu korisnika i u kojem se ilegalno trguje oružjem. Nemački ministar je predstavljajući svoj plan naglasio kako država "ne može jamčiti 100-postotnu sigurnost" ali da može da "učini sve što je moguće" kako bi se povećao stepen sigurnosti građana.

Ministar je rekao kako predstavljene mere mogu biti "primenjene vrlo brzo", još u toku aktuelnog izbornog razdoblja.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track