KAKO SAČUVATI ŽIVU GLAVU: Đaci u Francuskoj uče da prežive teroristički napad
Foto: Profimedia

Učenici u Francuskoj dobijaju nov predmet

KAKO SAČUVATI ŽIVU GLAVU: Đaci u Francuskoj uče da prežive teroristički napad

Planeta -

Posle učestalih udara IS, škole će godišnje morati da imaju tri vežbe šta raditi u slučaju bombaškog napada

PARIZ - Matiš, muzičko, fizika, geografija, hemija, fizičko i preživljavanje! Ovako će od septembra izgledati raspored časova za đake u francuskim školama jer se uvodi nov predmet - Kako preživeti teroristički napad!Nadležni su zaključili da posle sve češćih udara Islamske države na tlu Evrope đaci moraju da budu obučeni osnovama preživljavanja u vanrednim situacijama.

Pariz, 13. novembar 2015... Serija napada u prestonici Francuske
Pariz, 13. novembar 2015... Serija napada u prestonici Francuske

Strah od napada

Uz to, škole će morati da uvedu dodatne bezbednosne procedure i najmanje tri puta godišnje će imati vežbe šta raditi u slučaju bombaškog napada.Izgleda da će se, uz raspust, za đake starije od 13 godina na kraju avgusta završiti i bezbrižan period odrastanja jer je strah od terorističkih napada postao svakodnevica u Francuskoj. Za sprovođenje novih odredbi vlade u Parizu biće zadužena ministarstva obrazovanja i unutrašnjih poslova.- Očekujemo da lekcije koje đaci budu učili doprinesu tome da oni imaju odgovarajuće reakcije u vanrednim situacijama. Sve škole će morati da imaju pokazne vežbe u slučaju bombaških napada kako bi se učenici i profesori obučili i da ne budu zatečeni ako do bombaškog napada dođe. Nedavni teroristički napadi i kontekst pretnji znače da je neophodna budnost, navodi se u saopštenju vlade.
Nica, 4. jul... Tela žrtava na šetalištu
Nica, 4. jul... Tela žrtava na šetalištu

Učenici i zaposleni u školi obaveštenje o eventualnim bombaškim napadima dobijaće preko mobilnih telefona da bi se to upozorenje razlikovalo od protivpožarog alarma.Nadležni podsećaju da je Islamska država u decembru prošle godine saopštila da su joj škole „prioritetna meta“.- Želimo da isteramo decu iz francuskih škola i ubijemo profesore jer su oni neprijatelji islama i uče decu sekularizmu - navodi se u pretnji ekstremista.Profesori cinkareŠkolama je naloženo da se postave bezbednosne kamere u ulicama koje ih okružuju, a roditelji učenika će biti informisani o novim bezbednosnim merama. Profesori će imati obavezu da nadležne informišu ukoliko primete da se kod nekih učenika radikalizuju stavovi. Krajem prošle školske godine nekoliko škola u Parizu više puta je bilo evakuisano zbog dojava da su u njima postavljene bombe. Ispostavilo se da su u pitanju lažne pretnje, ali rizik je prevelik da bi se slične situacije u budućnosti zanemarivale.

Duge cevi u Parizu... Vanredno stanje još traje
Duge cevi u Parizu... Vanredno stanje još traje

Podsećamo, u Francuskoj su na snazi vanredne mere još od 13. novembra 2015, kad su u koordinisanim napadima teroristi usmerili 130, a ranili preko 350 osoba.

Hapšenje u ItalijiTORANJ U PIZI NA METI ISLAMISTAItalijanske vlasti su naložile deportaciju Tunišanina Bilela Čauija (26), koji je navodno planirao teroristički napad na Krivi toranj u Pizi, javili su italijanski mediji. Čaui je uhapšen u četvrtak, nakon što je na društvenim mrežama pohvalio odgovorne za džihadističke napade u Evropi i napisao da će izvršiti napad na svetski poznatu turističku atrakciju u Pizi. Sudija je naložio deportaciju Tunišanina, a u presudi se navodi da ima „dokaza da je on gajio simpatije prema džihadističkom ekstremizmu i Islamskoj državi“.U Italiji je sve veća zabrinutost da bi moglo da dođe do terorističkih napada pojedinaca koji deluju sami, a ne kao deo šire ekstremističke mreže, poput napada koji su se desili u susednoj Francuskoj i Belgiji.

ČinjeniceNAPADI IS U EVROPI- Tuluz, mart 2012, četvoro mrtvih- Kopenhagen, februar 2015, ubijene dve, ranjeno pet osoba- Pariz, novembar 2015, ubijeno 130, ranjeno 350 osoba- Brisel, mart 2016, ubijene 32, ranjeno 340 osoba- Pariz, jun 2016, ubijene dve osobe- Nica, jul 2016, ubijeno 85, ranjeno 308 osoba- Minhen, jul 2016, ubijeno devet, ranjeno 20 osoba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track