OTKRIVENA NOVA PREVARA KLINTONOVIH: Kupovali zemlju od firme koja finansira Hilari
Foto: AP 1 Feb 2016

Skandal

OTKRIVENA NOVA PREVARA KLINTONOVIH: Kupovali zemlju od firme koja finansira Hilari

Planeta -

Porodica Klinton se našla u centru još jedne afere pošto su se pojavili dokumenti u kojima se vidi kako je kupovano zemljište od firme koja je godinama finansirala Klinton fondaciju.

Ubrzo pošto je Hilari Klinton napustila Obaminu administraciju, počela je kupovina nekretnina u Nigeriji od firme čija je matična kompanija je u vlasništvu jednog od glavnih donatora Klintonove fondacije.

U martu 2013. Viliam P. Frenklin, specijalista za nekretnine, poslao je imejl Meri Dejvis, diplomati iz SAD koja radi u Africi sa instrukcijama za kupovinu zemljišta na obali Lagosa.

Pismo je bilo adresirano i na "Čaguri ker" (Chaugoury care), koja je deo mnogo veće Čaguri grupe čiji je vlasnik Žilbert Čaguri biznismen iz Libana koji je donirao između 1.000.000 i 5.000.000 dolara Klinton fondaciji.

U pismu se, između ostalog, traži da se nastavi s "kupovinom nekretnina sa cenom od 1.250 dolara po kvadratnom metru".

Prijateljstvo Žilberta Čagurija i Klintonovih datira još od sredine '90-ih kada je Čaguri donirao skoro pola miliona dolara za kampanju Demokratske stranke.

Kasnije se Čaguri našao u centru još jedne kontroverze povezane sa Klintonovima, kada su 2009. procureli imejlovi između Daga Benda bivšeg Klintonovog pomoćnika i Hume Abedina pomoćnika Klintonovg sekretara u kojima su od vlasti tražili da omogući Čaguriju da dobije pristup visokim zvaničnicima koji rade u Libanu.

Gospodin Klinton se 21. februara 2013, dvadeset dana pošto je njegova žena napustila državnu funkciju, ponovo susreo sa Čagurijem da proslave njegov projekat na 5 miliona kvadratnih metara zemljišta.

Iz kanacelarije Hilari Klinton još nisu dali nikakav komentar povodom ovoga.

(Fox njuz)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track