POSTAVILI IH NA MESTO Kanađani objasnili muslimanima zašto neće ukinuti svinjetinu u đačkoj kuhinji
Foto: Profimedia

Jasna poruka

POSTAVILI IH NA MESTO Kanađani objasnili muslimanima zašto neće ukinuti svinjetinu u đačkoj kuhinji

Planeta -

Muslimanski roditelji tražili su ukidanje svinjetine u kantini jedne škole u Dorvalu, predgrađu Montreala, a gradonačelnik ih je odbio i stavku po stavku obrazložio zašto.

“Muslimani moraju da shvate da su oni ti koji moraju da se prilagode Kanadi i Kvebeku, njihovim običajima, tradiciji, načinu života, jer su sami odabrali da se tu dosele. Treba da shvate da su oni ti koji moraju da se integrišu u Kvebek i nauče da u njemu žive.

Moraju da shvate da ONI moraju da promene svoj stil života, a ne Kanađani, koji su ih tako velikodušno primili. Moraju da shvate da Kanađani nisu ni rasisti ni ksenofobični; prihvatili su mnoge migrante i pre muslimana (a obrnuto ne postoji, u tim muslimanskim državama ne prihvataju nemuslimanske migrante).

Kao i drugi narodi, ni Kanađani nisu spremni da se odreknu svog identiteta i svoje kulture. A Kanada je zemlja dobrodošlice, nije gradonačelnik Dorvala taj koji prihvata strace, nego kanadski narod u celini.

Na kraju, oni moraju da shvate da i u Kanadi (Kvebeku), sa njenim jevrejsko-hrišćanskim korenima, božićnim jelkama, crkvama i verskim festivalima - religija mora da ostane lična stvar. Opština Dorval ima pravo da odbija bilo kakve ustupke islamu i šerijatu.

Muslimani koji se ne slažu sa sekularizmom i ne osećaju se prijatno u Kanadi, imaju 57 prelepih muslimanskih država u svetu, a većina nema dovoljno stanovništva i spremna je da ih primi u halal zagrljajj u skladu sa šarijom.

Ako ste ostavili svoju zemlju radi Kanade, a ne radi druge muslimanske zemlje, to je verovatno zato što ste smatrali da je život u Kanadi bolji nego drugde. Samo jednom postavite sebi pitanje zašto je ovde, u Kanadi, bolje nego u zemlji iz koje dolazite. Svinjetina u školskim kuhinjama je deo odgovora", objasnio je gradonačelnik Dorvala.

(Hoax-slayer.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track