RUSI HAKOVALI AMERIČKU TAJNU SLUŽBU: Otkrivene tajne metode Agencije za nacionalnu bezbednost SAD!
Foto: Thinkstock

Vašington u strahu

RUSI HAKOVALI AMERIČKU TAJNU SLUŽBU: Otkrivene tajne metode Agencije za nacionalnu bezbednost SAD!

Planeta -

Hakerska grupa, prethodno nepoznata javnosti, "Šedou Brokers" objavila je da je ukrala vredno sajber oružje od "The Equation Group", moćnog trgovca sajber oružjem za kojeg se veruje da deluje u dosluhu ili unutar američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA).

Hakeri su određeni deo oružja uz pomoć kojih se mogu koristiti slabosti bezbednosnih sistema objavili na internetu zajedno sa otvorenim pismom u kojem nude ostatak alata po ceni od milion bitkoina (581 miliona dolara).

"Ako je ovo varka, počinitelji su se oko nje jako potrudili", rekao je istraživač za bezbednost poznat kao The Grugq, a Klaudio Guarnieri, nezavisni istraživač bezbednosti upoznat sa hakerskom praksom špijunskih agencija sa Zapada, tvrdi da bi datoteke mogle pripadati NSA i tvrdi da su možda već bile korišćene.

Stručnjaci za bezbednost koji su pogledali dostupne uzorke tvrde da deluju napredno, spremno za upotrebu te da se čini kao da su povezani s prethodno poznatim alatima NSA koji su procurili u javnost. Međutim, njihova povezanost sa "The Equation Group" nije potvrđena.

Njujork Tajms piše da je ovo curenje hakerskih alata duboko zabrinulo američke obaveštajne agencije zbog mogućnosti da su njihove tajne metode otkrivene. Oni citiraju stručnjake koji tvrde da su uzorci koda autentični, ali dodaju da su alati koji su dospeli u javnost ponešto zastareli. Prema tim stručnjacima, kod koji se našao u javnosti sličan je onom koji se našao u proizvodima koje je Edvard Snouden pustio u javnost pre tri godine.

Uprkos sličnosti, kod koji je pronađen u alatima koje su The Shadow Brokers pustili u javnost ne dolazi iz Snowdenove arhive jer su njegovu dokumentaciju uglavnom sačinjavale PowerPoint prezentacije i drugi dokumenti u kojima su se opisivali NSA programi.

Pojava NSA malvera podstakla je i Snoudena da se oglasi putem Tvitera.

"Hakovanje NSA nije bez presedana, ali javna objava onoga što je ukradeno jeste", započeo je izlaganje Snouden.

On je potom objasnio po kom principu funkcioniše hakerska delatnost NSA, ali i kako radi njihova konkurencija širom sveta. Pojasnio je i hakersku praksu hakerske divizije unutar NSA, ali i istakao da je i tom poslu moguća ljudska greška.

"Ne zna se zašto se ovaj napad dogodio, međutim smatram da je ipak reč o diplomatskoj akciji, a ne špijunskoj. Dokazi i uobičajena praksa sugeriše da su Rusi zaslužni za ovaj napad koji je najvjerovatnije rezultat eskalacije oko nedavnog hakovanja američke Demokratske stranke", rekao je Snouden.

"Ovo curenje je najvjerovatnije upozorenje da je neko u poziciji da dokaže američku odgovornost za napade koji su inicirani s tog servera, a to bi moglo imati ozbiljne spoljnopolitičke posledice. Pogotovo ako su mete hakera bili američki saveznici."

Gotovo istovremeno, Vikiliks je objavio da poseduje sve datoteke te da će ih u budućnosti objaviti.

"Mislim da se radi o alatima iz Snoudenove ere", rekao je Džejms A. Luis, stručnjak iz Vašingtona. "Verovatno se radi o ruskim trikovima."

Niko iz NSA nije hteo da komentariše novonastalu situaciju.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track