(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) NEVIĐENA BRUTALNOST POLICIJE Elektrošokeri, batine, davljenje dok ga nisu ubili
Foto: Youtube Printscreen

Dok je ležao mrtav policajci su se smejali

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) NEVIĐENA BRUTALNOST POLICIJE Elektrošokeri, batine, davljenje dok ga nisu ubili

Planeta -

Vejčel Hauard (56) uhapšen je i odveden u pritvor zbog vožnje u pijanom stanju u junu 2012. u Los Anđelesu, a za manje od sat vremena proglašen je mrtvim. Snimak torture koju je pretrpeo u policijskoj stanici objavljen je četiri godine kasnije.

ProPablik, novinska redakcija koja istražuje slučajeve od javnog značaja, objavila je trominutni video snimak koji pokazuje zlostavljanje ovoga čoveka od strane dežurnih policajaca.

Mrtvozornik je izjavio da je grubo postupanje jednog policajca i zahvat oko vrata koji je izveo nad uhapšenim čovekom bio uzrok smrti.

Čovek je bačen na pod i oko njega je bilo čak šest policajaca koji su pokušali da ga onesposobe i elektrošokerima. Jedan policajac, što se vidi na snimku, zabio je Hauardu koleno u leđa.

Kasnije su policajci izjavili kako je Hauard imao nadljudsku snagu i da su mislili da je pod uticajem kokaina, što se pokazalo neistinom. Bio je visok 1,72 metra i težak 112 kg.

Policijski službenik Huan Romero u istrazi je izjavio da je zahvatom oko vrata "samo nakratko" stisnuo Hauardov vrat kako bi sprečio da ga uhapšeni ujede za ruku.

UPOZORENJE: Snimak je uznemirujućeg sadržaja!

Hauard je nakon intervencije šest policajaca nepomično ležao na podu, pokušali su da ga probude i kada im to nije uspelo, pozvali su medicinsku sestru, ali za Hauarda spasa nije bilo. Dok čovek leži mrtav, na snimku se vide pojedini policajci kojima je prizor bio smešan.

Medicinska sestra je zvala Hitnu pomoć, stigli su za devet minuta, ali je bilo kasno.

Izveštaj mrtvozornika ne ide u prilog policajcima jer je ustanovljeno da je Hauard umro zbog krvarenja i preloma vratne hrskavice.

"Oko nenaoružanog čoveka je šest policajaca, on je na tlu, a oni ga dave iako im ne predstavlja nikakvu opasnost. Ovo je protivzakonito i brutalno postupanje policije. To je zapravo ubistvo", izjavio je advokat Hauardove dece koja su tužila policiju i tražila novčanu odštetu.

Policajac Romero je kažnjen sa 22 dana suspenzije jer je policijska istraga pokazala kako je njegov zahvat koji je faktički ubio Hauarda "bio opravdan".

Porodica ubijenog je prošle godine dobila 2 miliona i 850 hiljada dolara odštete od grada Los Anđelesa zbog njegove smrti.

"Novac mi neće vratiti oca. Pritvoren je i nakon sat vremena je bio mrtav i to u policijskoj stanici gde bi svi građani trebalo da se osećaju bezbedno. Kako da verujete ljudima sa značkom kada se ljudi koji imaju posla s njima ne vraćaju svojim porodicama?", izjavila je ćerka ubijenog.

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track