SITUACIJA NA KRIMU VEOMA ZATEGNUTA: Ukrajinski ambasador poziva na povlačenje oružja
Foto: Fonet Zoran Mrakić 26 11 2015

Upozoravajuće

SITUACIJA NA KRIMU VEOMA ZATEGNUTA: Ukrajinski ambasador poziva na povlačenje oružja

Planeta -

Situacija na Krimu i u istočnoj Ukrajini je još veoma teška, izjavio je danas ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksandr Aleksandrović dodajući da bi tenzije između Ukrajine i Rusije mogle lako da se reše - povlačenjem ruskog oružja.

On kaže da je najednostavnije rešenje da ruska vojska vrati oružije u Rusiju.

"Situacija na Krimu i u istočnoj Ukrajini je još veoma teška, zato što ruske snage tu imaju oko 500 tenkova, oko 900 artiljerijskih sistema i oko 40.000 ljudi", rekao je ukrajinski ambasador Tanjugu.

Aleksandrović je naglasio da Ukrajina treba da kontroliše ukrajinsko-rusku granicu, ali da to Rusiji ne odgovara i dodao da bi i OEBS to mogao da radi.

"Svaki dan mnogo oružija ide iz Rusije u Ukrajinu tako da se situacija nije mnogo promenila u poslednje dve godine odnosno nakon potpisivanja Minskog sporazuma u februaru 2015. godine", rekao je ambasador.

I dalje, kako kaže, svakodnevno ginu ukrajinski vojnici i obični ljudi.

"Od početka rata više od 10.000 ljudi je poginulo u istočnoj Ukrajini, 2.000 vojnika i 8.000 civila", dodao je Aleksandrović.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko i potpredsednik SAD Džozef Bajden naglasili su tokom telefonskog razgovora da je važno da se nastave napori da se u okviru "normandijskog formata" ispune odredbe Minskog sporazuma o rešavanju krize na istoku Ukrajine, pre svega u oblasti bezbednosti, saopštila je ranije pres-služba ukrajinskog šefa države.

Ranije je prvi zamenik predsednika Komiteta Saveta Federacije za međunarodna pitanja Vladimir Džabarov izjavio da bi Rusija posle događaja na Krimu mogla da istupi iz svih pregovaračkih procesa, uključujući „normandijski format" (Francuska, Nemačka, Rusija i Ukrajina) i Minsku pregovaračku grupu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da zabrinjavaju informacije o terorističkim napadima pripremanim na Krimu i da je besmisleno sastajati se u "normandijskom formatu" u takvim uslovima.

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je prošle nedelje da je sprečila teroristički napad na Krimu, koje je pripremala Glavna uprava obaveštajne službe ukrajinskog Ministarstva odbrane, protiv važnih elemenata infrastrukture poluostrva.

Tokom operacije poginuo je pripadnik FSB-a i vojnik ruskog Ministarstva odbrane, a predsednik Putin je, komentarišući pogibiju ruskih vojnika, rekao da oni "neće preći preko toga".

Porošenko je u četvrtak rekao da ne isključuje mogućnost uvođenja ratnog stanja i objavljivanje mobilizacije u zemlji u slučaju eskalacije situacije u Donbasu i na granici sa Krimom.

Sa druge strane, Putin je u petak poručio da Moskva ne planira da prekine odnose sa Kijevom i izrazio nadu da će u ukrajinskim vlastima prevladati zdrav razum.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track