(VIDEO) POROŠENKO IZGUBIO KOMPAS: Rusija želi čitavu Ukrajinu!
Foto: Printscreen CNN

Dizanje panike

(VIDEO) POROŠENKO IZGUBIO KOMPAS: Rusija želi čitavu Ukrajinu!

Planeta -

Predsednik Ukrajine Petar Porošenko izjavio je u intervjuu Si-En-Enu da, prema njegovom mišljenju, predsednik Rusije Vladimir Putin želi da vidi Ukrajinu kao deo "ruske imperije".

"Rusiji nisu potrebni Donjeck ili Lugansk - njoj je potrebna čitava moja zemlja kao deo ruske imperije", rekao je Porošenko juče, na godišnjicu nezavisnosti Ukrajine, što je Rojters nazvao "ratničkim tonom".

Prema njegovim rečima, jedini cilj Moskve je postizanje "manje stabilnog i bezbednog sveta".

Porošenko je izjavio i da borba u Ukrajini za slobodu, demokratiju, suverenitet i teritorijalni integritet traje već 25 godina, a da SAD "kao svetska sila treba rame uz rame da se bori sa nama za globalnu stabilnost".

Predsednik Ukrajine je ponovo optužio Moskvu za mešanje u konflikt na jugoistoku zemlje, izjavivši da u poslednje vreme 80 odsto svih granatiranja u Donbasu izvode Rusija i vojske samoproglašenih republika koje Kijev smatra terorističkim organizacijama.

Moskva je više puta saopštavala da nije strana u konfliktu u Donbasu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu. U maju je kijevski sud posle dve godine razmatranja odlučio da nije bilo "agresije“ Rusije protiv Ukrajine", podseća Sputnjik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track