Ovo ostrvo je bilo prestonica seks-turizma u staroj Grčkoj
Foto: Wikipedia

Između mita i stvarnosti:

Ovo ostrvo je bilo prestonica seks-turizma u staroj Grčkoj

Planeta -

Život prosečnog starog Grka najčešće se zamišlja kao ispunjen hedonizmom svih vrsta. Ali, koliko je mit zaista blizak istini?

Priče o seksualnoj razuzdanosti starih Grka su toliko brojne i preterane da neretko prelaze u domen mitološkog. Ipak, kada se u vidu ima olimpski panteon, nije toliko iznenađujuće što se život prosečnog starog Grka zamišlja kao ispunjen hedonizmom svih vrsta.Ali, koliko zapravo mit zamućuje stvarnost?

Na primeru ostrva Lezbos možda se i najbolje vidi koliko mit može biti daleko od istine. Prema novim studijama i dokumentarcu koji je snimio BBC, ostrvo po kojem je nastao termin "lezbejka", zapravo je bilo centar seks-turizma i prostitucije, ali ne za žene, već za muškarce.Naime, kako su žene sa Lezbosa bile veoma poznate po svojoj lepoti širom starog sveta, slobodni grčki muškarci su na ovo ostrvo dolazili radi odmora i "seks industrije". Prema novim saznanjima istoričara i arheologa, Lezbos je bio seks prestonica Egejskog mora i ekvivalent mestima kao što su Bangkok i Magaluf.

"Lezbos je imao reputaciju kao ostrvo sa prelepim ženama. Navodno su bile najseksi u celom grčkom svetu. Tada je reč lezbejka zapravo predstavljala ženu u intimnom činu sa muškarcem", objašnjava Edit Hal sa Kraljevskog Univerziteta u Londonu.Najznamenitija osoba sa Lezbosa bila je velika grčka pesnikinja Sapfo (VII vek pne.), poznata između ostalog upravo i po tome što je svojom poezijom slavila lepotu žena sa Lezbosa.

Osim kao pesnikinja izuzetne melodičnosti, Sapfo se proslavila i kao inovatorka - bila je jedna od prvih u istoriji književnosti koja je pisala u prvom licu. Zbog toga, njena poezija bila je veoma lična i intimna, a njena dela postala su sinonim za žensku ljubav.Da bi zaista pojmili seksualnost naših predaka, neophodno je da je posmatramo iz svih uglova i da ne dozvolimo mitu da nas previše udalji od istine. Najbolji primer za to predstavlja priča o ostrvu Lezbos.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:Vaskrsli simbol: Pre 100 godina ova žena je uhapšena zbog kupaćeg kostima (FOTO)Bakšiš će biti problem: Predstavljeno prvo taksi vozilo bez vozača (VIDEO)Objašnjava sve: Ovo je mapa najdominantnijih nacionalnih manjina Evrope (FOTO, MAPA)Razglednica iz mora: Ovo je jedina podvodna pošta na svetu (FOTO, VIDEO)Poroci nisu besplatni: Evo koliko vam neki od njih skraćuju život

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track