(VIDEO) BRUTALNI TEROR ZVERI: 72 masovne grobnice ostale iza džihadista Islamske države
Foto: Printscreen Twitter

Ovo je samo početak

(VIDEO) BRUTALNI TEROR ZVERI: 72 masovne grobnice ostale iza džihadista Islamske države

Planeta -

Islamska država je ostavila iza sebe 72 masovne grobnice sa hiljadana mrtvih, ali će ih verovatno biti pronađeno još mnogo kako se džhadistička grupa povlači, javlja danas AP, koji je putem ekskluzivnih intervjua, fotografija i istraživanja došao do dokaza o postojanju tih grobnica.

Ukupno, broj mrtvih u tom grobnicama je od 5.200 do više od 15.000.

U Siriji se nalazi 17 masovnih grobnica, među kojima i jedna u koju je pokopano stotine tela pripadnika jednog jedinog plemena, navodi američka agencija. Istraživanje je pokazalo da se takva lokacija nalazi i u zatvoru Baduš kod Mosula, gde je ubijeno više od 600 zatvorenika, a to dokazuju ekskluzivne satelitske fotografije koje je napravila i američkog agenciji dostavila obaveštajna kompanija "OlSors Analajzis" (AllSource Analysis).

/photo/1

Pravda je u svim tim slučajevima zadovoljena samo jedanput, u slučaju masakra 1.7000 iračkih vojnika u vojoj bazi "Spejčer" u Tikritu 2014. godine. Dve godine kasnije, 21. avgusta ove godine, u Iraku je 36 džihadista Islamske države obešeno zbog tog masakra.

Od 72 masovne grobnice, čije je postojanje američka agencija dokumentovala u, kako navodi, najopsežnijem istraživanju te vrste do sada, najmanja sadrži tri tela, dok se za najveću veruje da ih sadrži na hiljade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja