Nakon ove bitke Rusija je postala pomorska sila
Foto: Wikipedia

Rađanje ruske mornarice

Nakon ove bitke Rusija je postala pomorska sila

Planeta -

Ganutska bitka predstavlja prvu pobedu na moru carske Rusije u kojoj je do nogu potučena švedska mornarica

Gangutska bitka vođena je 7. avgusta 1714. godine između ruske i švedske vojske. Deo je Severnog rata, a završena je ruskom pobedom.Rusi su 1714. godine planirali da švedskoj floti spreče prodor u Finski zaliv. Sredinom maja, admiral Fjodor Apraksin je otplovio iz Kronštata sa 99 galija i 24.000 vojnika radi ojačanja ruskog garnizona u Obuu i prenošenja operacija u Botnijski zaliv.

Na putu je naišao na švedsku flotu (16 linijskih i 12 manjih brodova) pod admiralom Vatrangom usidrenu kod rta Gangut. Zbog toga je 6. jula zastao u zalivu Terminea. Petar Veliki stiže 31. jula u Tvermine i naređuje da se brodovi prebace u fjord Rilaks preko prevlake koja spaja Gangut s kopnom i odatle produži prema Obuu.Petar Veliki je uputio kapetana-komandora Matiju Zmajevića sa 35 galija u fjord Rilaks gde je blokirao Vatrangovog admirala Nilsa Erenšelda. Sa prethodnicom se sjedinila i glavnina. Erenšeld se predao nakon tri napada.

Šveđani su imali 948 mrtvih, ranjenih i zarobljenih. Ruski gubici iznosili su 127 poginulih i 342 ranjena. Pobeda u Gangutskoj bici bila je prva ruska pomorska pobeda. Predstavlja prekretnicu u ratu na moru. Petar Veliki ju je upoređivao sa Poltavom. Rusi su potpuno ovladali Finskom.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:Seks skandali koji su umalo oborili Titov režimLjubavni trougao: ​Bila je prvi supermodel na svetu, ali njen život krije užasnu mračnu tajnu​Kalifornijski masakr: Ovo je priča o genocidu nad američkim urođenicimaSve što znate o padu Sovjetskog Saveza je pogrešno: Evo zašto se to stvarno dogodiloNisu samo Anđeli pakla: Zašto je Los Anđeles američka prestonica bandi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track