BELA KUĆA UPOZORILA EU: Ne preduzimajte jednostrane mere protiv Epla!
Foto: Profimedia

Zabrinutost u Vašingtonu

BELA KUĆA UPOZORILA EU: Ne preduzimajte jednostrane mere protiv Epla!

Planeta -

Bela kuća upozorila je danas EU da ne preduzima jednostrane mere, nakon što je tražila da kompanija Epl plati Irskoj 13 milijardi evra zaostalih poreza.

"Zabrinuti smo zbog unilateralnog pristupa", saopštio je portparol Bele kuće Džoš Ernest, navodeći da ovaj potez "preti da potkopa napredak koji su SAD učinile zajedno sa Evropljanima da sistem oporezivanja kompanija koje posluju na međunarodnom planu bude fer".

"Kad kažem fer, mislim prvenstveno na poreske obveznike, ali i na kompanje koje pokušavaju da posluju širom sveta, što na kraju donosi dobrobit i drugim privredama", rekao Ernest, preneo je AFP.

Brisel je saopštio da je Epl, koji važi za najvredniju kompaniju na svetu, praktično izbegavao sve poreze na poslovanje u Uniji preko nelegalnih aranžmana sa Dablinom, koji su američkoj kompanji dali nefer prednost nad konkurencijom.

Epl i vlada Irske su odmah saopštili da će se žaliti protiv odluke Evropske komisije, a proizvođač ajfona je upozorio da bi to moglo dovesti do gubitka radnih mesta u Evropi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track