VELIKA ZAPLJENA DROGE U KOLUMBIJI: Policija uzela dve tone najvećem narko-kartelu u državi!
Foto: Reuters

Dve akcije

VELIKA ZAPLJENA DROGE U KOLUMBIJI: Policija uzela dve tone najvećem narko-kartelu u državi!

Planeta -

Više od dve tone kokaina koji je pripadao klanu Del Golfo, najvećoj narko-bandi u Kolumbiji, a bio je namenjen centralnoj Americi i Sjedinjenim Američkim Državama, zaplenjene su u utorak na jugu zemlje, saopštila je kolumbijska mornarica.

"Poslednjih sati jedinice mornarice zaplenile su 2.262 kg hlorhidrata kokaina u nekoliko operacija u južnom Pacifiku", dodaje se u saopštenju.

U prvoj operaciji obalska straža pacifičke mornarice presrela je brod "bez imena i registracijskih oznaka", kojim su upravljala četvorica Kolumbijacam u blizini okruga Narina, uz granicu s Ekvadorom. Vojnici su na njemu pronašli tonu i po teška 37 paketa s drogom, namenjenom tržištu centralne Amerike, navodi mornarica. Brod je zaplenjen, a posada uhapšena.

Zatim su pripadnici Snaga za suzbijanje krijumčarenja droga zaplenili 21 paket sa 762,5 kg kokaina na ruralnom području opštine Tumako, takođe iz Narina. I ta pošiljka bila je namenjena centralnoj Americi i SAD.

Sve u svemu, kolumbijska mornirica je za samo nedelju dana zaplenila više od tri tone kokaina.

Kolumbija je, s 96.000 hektara zasađenih kokom, najveći svetski proizvođač lišća te biljke, osnovnog sastojka kokaina. Osim toga, ta zemlja je i prvi proizvođač te droge; prema izveštaju UN, 2015. je tamo proizvedeno 646 tona kokaina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track