VERUJTE, OVDE NE ŽELITE DA ŽIVITE Ovo je 10 najgorih država na svetu, iznanadićete se ko je na listi
Foto: AP

U odnosu prema strancima

VERUJTE, OVDE NE ŽELITE DA ŽIVITE Ovo je 10 najgorih država na svetu, iznanadićete se ko je na listi

Planeta -

Otkrivena je lista od deset zemalja koje su najmanje prijateljske prema strancima, a na vrhu su Kuvajt, Saudijska Arabija i Češka.

Ekspat Insajder, godišnje istraživanje koje sprovodi InterNejšns, otkrilo je najbolja i najgora mesta za život stranaca u 2016. godini, a rezultati se temelje na brojnim faktorima, uključujući kvalitet života, sigurnost i lakoću smeštaja.

Deo kategorije lakoće smeštaja odnosi se na prijateljstvo koje stranci osećaju od lokalnog stanovništva, što pored ostalog uključuje koliko je lako naviknuti se na lokalnu kulturu, pronaći nove prijatelje, kao i koliko je domaće stanovništvo prijateljski nastrojeno prema porodicama stranaca i koliko prepreka predstavlja jezik.

Među 10 najmanje prijateljskih destinacija su i evropske države Danska, Švajcarska i Norveška. U Švajcarskoj je 36% stranaca reklo kako je stav prema ljudima iz inostranstva jako loš, a malo više od pola reklo ja kako je teško naviknuti se na lokalnu kulturu uprkos generalno visokom kvalitetu života.

Samo malo izvan najgorih 10 zemalja za strance su Nemačka i Francuska, na 55. i 56. mestu od ukupno 67 država.

Samo je 14% stranaca koji se nalaze u Francuskoj izjavilo kako su zadovoljni s opštim stepenom prijateljskog odnosa lokalnog stanovništva, dok je globalni prosek 26 odsto. u Nemačkoj s druge strane 49 odsto stranaca kaže kako im je teško da pronađu prijatelje Nemce ili da se druže s lokalnim stanovništvom, navodeći kao jednu od prepreka i jezik.

Zemlje koje su na vrhu popisa najprijateljskih prema strancima su Meksiko, Kostarika i Uganda, dok su Grčka i Kipar napravili velike skokove prema gore zbog "prijateljstva lokalnog stanovništva prema strancima".

Sveukupno gledajući najbolje destinacije za život stranaca su Tajvan, Malta i Ekvador, zbog kvaliteta života, finansijskih indeksa i kvaliteta zdravstvene zaštite, dok su Katar, Italija i Tanzanija označene kao najgore za život stranaca.

(Independent)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track