MANUEL VALS O BURKINIJU: Francusku više simbolizuju gole grudi nego islamske marame
Foto: Reuters

Izjava izazvala buru u javnosti

MANUEL VALS O BURKINIJU: Francusku više simbolizuju gole grudi nego islamske marame

Planeta -

Čak 22 grada na francuskoj obali zadržala su odluku o zabrani burkinija bez obzira na odluku suda kojim se zabrana ovog kupaćeg odela za muslimanke smatra nelegalnom, napisao je CNN.

Francuski premijer Manuel Vals u ponedeljak je rekao da gole grudi bolje predstavljaju Francusku od islamskih marama, a ta izjava je izazavla novu buru u javnosti.

Gradić Frejus još je jedno od mesta koje je uvelo zabranu burkinija, a koje će je zbog odluke suda morati da povuče.Taj gradić je utvrđenje desničarske Nacionalne fronte koja već duže galami protiv nošenja burke, a kojoj će ovaj sukob oko burkinija samo dati krila.

Foto: AP
Foto: AP

Marin Le Pen, čelnica stranke, rekla je za CNN da se zalaže za nacionalni zakon koji bi zabranio bilo kakve "razmetljive" religijske simbole, kao što su burkiniji i marame na glavi. Za Le Pen burkini je "poput zatvora", a nazvala ga je i fundamentalističkom uniformom.

"Burkini je zapravo jedan od mnogih simptoma rasta fundamentalističkog islama u Francuskoj, a to traje već niz godina", rekla je Le Pen.

"To je kao da ti ljudi kažu 'Mi u muslimanskoj zajednici želimo da jedemo drugačije, živimo drugačije, želimo da se oblačimo drugačije i želimo da primenjujemo naše zakone", kaže Le Pen.

Sefen Guez Guez, advokat udruženja Kolektivno protiv islamofobije u Francuskoj, kaže da su zabrane samo politički igrokaz pri skupljanju glasova.

"Mi smo u Francuskoj, zemlji slobode, zemlji slobode govora. Moramo prihvatiti da žena može da odluči šta želi da nosi", rekao je Guez.

Trideset gradova donelo je odluku o zabrani odela koje pokriva veliku većinu ženskog tela. Posle sudske odluke neki su odustali od zabrane, ali većina gradova i dalje prkosi sudu što je sukob oko burkinija dodatno rasplamsalo.

Sud je, doduše, tek odlučio za slučajeve gradova Vileneuve- Lubet i Kan. Ostali će uskoro doći na red, jedan po jedan.

Zabrane i scene na plaži u Nici gde je snimljeno kako policajac kažnjava ženu zbog burkinija podelili su francusku, ali i evropsku javnost.

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track