NUKLEARNI RAT PRED VRATIMA: Putin postavlja nuklearke na 50 milja od Aljaske
Foto: Fonet/AP

Specijalna priobalna odbrambena divizija

NUKLEARNI RAT PRED VRATIMA: Putin postavlja nuklearke na 50 milja od Aljaske

Planeta -

MOSKVA - Specijalna priobalna odbrambena divizija će biti formirana da bi poduprla kontrolu Ruske istočne obale, koja se proteže od Arktika na severu do Primorske teritorije na jugu.

Ministar odbrane Sergej Šojgu je potvrdio na sastanku bezbednosti prošle nedelje da će nova baza biti “operativna“ do 2018. godine.

Vojni šefovi su čuli kako će ispostava u Čukotki “povećati borbenu održivost pomorskih strateških nuklearnih snaga.“

Stručnjaci veruju da bi mobilizacija ruskih nuklearki duž njene istočne obale mogla da bude strateški potez da bi se SAD osećale “neprijatno“ zbog njene vatrene moći.

Ruski vojni analitičar Sergej Išenko je opisao predloženu priobalnu odbrambenu diviziju kao “ozbiljnu vojnu silu“ koju “vredi bliže sagledati.“

Pišući za onlajn novine Svobodnaya Pressa, rekao je: “Očigledno je da ovo nisu samo obične vesti, ne samo zato što govorimo o stvaranju ozbiljne vojne sile na samo korak od SAD.

Samo Beringov moreuz će odvojiti rusku probalnu odbrambenu diviziju od Aljaske.

Na svom najužem mestu, to je razdaljina od samo 86 km.“

Na vrhuncu Hladnog rata, Rusija je rasporedila rakete na istoku sposobne da udare Aljasku i severne države na zapadnoj obali SAD.

Međutim, kada je bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov preuzeo vlast 1985. godine, on je raspustio mnoge državne vojne jedinice na istoku, uključujući i strogo poverljivi Objekat C nuklearnog skladišta.

Išenko veruje da je prisustvo američke vojske na Aljasci izazvalo Putinovu reakciju sličnu manevrima iz ere Hladnog rata.

Američka vojska ima nekoliko velikih vojnih jedinica na Aljasci, uključujući 4. Vazdušnu brigadu borbenog tima u Fort Ričardsonu i USARAK vazduhoplovnu radnu grupu u Fort Vajnvrajtu.

Sada se Putin izgleda ima odgovor na poteze SAD na Aljasci.

Išenko je rekao: “Ako pretpostavimo da uz priobalnu odbrambenu diviziju, Rusija postavi i mobilni balistički raketni sistem kratkog raspona Iskander, američki F-22 više neće imati vremena za presretanje ruskih bombardera, dok bi američka raketna stanica upozorenja mogla neočekivano da se ugasi.“

Planovi su nastali nakon što su Rusi odlučili da se pridruže Kini u njenoj ogorčenosti prema SAD oko nekoliko spornih teritorija Južnog kineskog mora.

Ruski ratni brodovi su spremni da se pridruže sa elementima mornarice svojih suseda u vežbama koje simuliraju sletanje trupa i odbrambene operacije.

Što je naročito zabrinjavajuće, stručnjaci su takođe upozorili da Putin ima sposobnost da pokrene invaziju Evrope “preko noći.“

(Webtribune.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track