CNN PRIZNAO: Pokušaj izolacije Rusije doveo do jačanja njenog uticaja
Foto: Reuters

Suprotan efekat

CNN PRIZNAO: Pokušaj izolacije Rusije doveo do jačanja njenog uticaja

Planeta -

Pre dve godine na samitu G20 u australijskom Brizbejnu Rusija je imala hladan prijem, međutim, od tada je uticaj Moskve porastao toliko da se ne može ignorisati, izveštava novinar televizije CNN Metju Čens.

Neko vreme posle događaja na Krimu, Zapad je govorio o izolaciji Rusije izazvanoj američkim i evropskim sankcijama, ali Moskva se, izgleda, vratila na svetsku scenu kao sila koju "dvadesetorka", koliko god da želi, ne može da ignoriše, istakao je Čens u analizi koju je objavio CNN.

"Ova transformacija posebno je primetna u Siriji, gde je velika operacija ruske avijacije promenila vojnu ravnotežu u korist saveznika Rusije Bašara al Asada“, rekao je dopisnik CNN-a. Istovremeno, samit "Velike dvadesetorke" u Kini okružuje atmosfera neizvesnosti oko situacije u Siriji i sukoba u Ukrajini.

Po mišljenju analitičara, ove okolnosti će privući još veću pažnju na "glavnog gosta" pekinškog samita svetskih lidera - predsednika Rusije Vladimira Putina. Samit G20 će se održati 4. i 5. septembra u kineskom gradu Hangdžou. Glavna tema dnevnog reda je "Izgradnja inovacione, zdrave, integrisane i inkluzivne svetske ekonomije".

Odnosi Rusije i Zapada pogoršali su se zbog situacije u Ukrajini i oko Krima. Krajem jula 2014. godine EU i SAD su promenile politiku pojedinačnih sankcija u uvođenje sektorskih ograničenja protiv čitavih grana ruske ekonomije. Zapad ukidanje sankcija povezuje sa realizacijom Minskog sporazuma o sukobu u Donbasu.

CNN:Odnosi Rusije i Zapada pogoršali su se zbog situacije u Ukrajini i oko Krima (Foto: Fonet/AP)
CNN:Odnosi Rusije i Zapada pogoršali su se zbog situacije u Ukrajini i oko Krima (Foto: Fonet/AP)

U skladu sa ovim aranžmanima, ukrajinske vlasti obećale su da će sprovesti ustavnu reformu do kraja 2015. godine. Njeni osnovni elementi trebalo je da budu decentralizacija i usvajanje zakona o posebnom statusu Donjecke i Luganske oblasti, međutim, ovaj deo sporazuma ni do danas nije izvršen. U Kremlju smatraju da je apsurdno povezivati zapadne sankcije sa realizacijom Minskog sporazuma, jer Rusija nije strana u sukobu niti predmet sporazuma o rešavanju ukrajinske krize.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track