(VIDEO) SVEČANOST U VATIKANU: Majka Tereza proglašena sveticom
Foto: Printskrin, Reuters

Svetica

(VIDEO) SVEČANOST U VATIKANU: Majka Tereza proglašena sveticom

Planeta -

Papa Franja je danas tokom mise na Trgu Svetog Petra u Vatikanu proglasio sveticom Majku Terezu, dobitnicu Nobelove nagrade za mir i jednu od najuticajnijih žena u istoriji crkve, 19 godina posle njene smrti, javljaju agencije.

"U čast svetog Trojstva... proglašavamo i definišemo svetu Terezu od Kalkute kao sveticu i uvrstićemo je u svece, nalažući da je cela Crkva kao takvu poštuje", rekao je na latinskom vrhovni poglavar Rimokatoličke crkve, prenosi AFP.

Papa ju je proglasio sveticom pošto je Vatikan priznao dva čuda - oba povezana sa izlečenjem bolesnih - jedno u Indiji, drugo u Brazilu.Krajem 2002. godine, Vatikan je priznao da je jedna žena iz Indije, koja je imala tumor stomaka, izlečena pošto se molila majci Terezi.Tada je papa Jovan Pavle želeo da zaobiđe proces beatifikacije i odmah je proglasi sveticom, ali su ga od toga odvratili kardinali.

Put ka definitvnoj kanonizaciji majke Tereze otvorio je prošle godine u decembru papa Franja priznavši drugo čudo - ozdravljenje Brazilca koji se 2008. godine oporavio od teške infekcije mozga.

Rojters napominje da se majka Tereza i tokom života i posle smrti suočavala s kritikama, ali ipak među katolicima živi kao simbol saosećajnosti koja je pružala utehu bolesnima i ljudima na samrti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track