Čovek ptica sleteo bez padobrana

Ušao u istoriju

Čovek ptica sleteo bez padobrana

Planeta -
U opasnim scenama bio je dubler Geriju Oldmanu i Rouenu Atkinsonu
1 / 6

HENLI NA TEMZI - Čovek ptica.

Nekadašnji filmski kaskader Gari Koneri (42) uspeo je da uradio nešto što je do juče bilo nezamislivo: skočio je iz helikoptera s visine od 730 metara, velikom brzinom se prizemljio na „krevet od kartona i stiropora” i preživeo.

Koneri je bio obučen u specijalno odelo koje oblikom podseća na leteće veverice i koje mu omogućava da delimično upravlja padanjem i odredi gde će sleteti. Pošto je preživeo ovu akrobaciju, Koneri je postao prvi čovek na svetu koji je izveo opasnu ludoriju udarivši u "pistu" sačinjenu od 18.600 kartonskih kutija, brzinom od oko 80 kilometara na čas.

Pošto se helikopterom popeo na visinu od 730 metara, Koneli je stao na ivicu vrata, kratko se koncentrisao i pomolio, a potom se odrazio i raširio svoja krila. Sam pad trajao je oko osam sekundi, a prizemljenje je bilo uspešno. Iako je na svojim leđima imao padobran, koji po pravilima civilne avijacije mora da nosi, Koneli već nakon dva sekunde nije ni mogao da ga otvori, jer ne bi stigao da se otvori na vreme.

Kad je posle ove vratolomije upitan zašto je to uradio, usledio je veoma kratak i jasan odgovor:

- Zašto da ne! Pitajte umetnika zašto pravi sliku ili dletom i čekićem danima udara po kamenu? Ovo je moja umetnost - rekao je Koneri i dodao:

- Osećaj je bio predivan, kao u snu. Prizemljenje je bilo mekano baš kao što sam i očekivao - kazao je Koneli, uz konstataciju da je rizik od povrede ili smrti bio minimalan jer je sve dobro isplanirano.

Na sve to njegova supruga Vivijen je dodala: "Sad mi je lakše, sve je najzad gotovo".

Krevet od kartona bio je približno dužine jednog fudbalskog terena, visine 3,5 metara i širine 15 metara, a za njegovu izgradnju utrošeno je 18.600 kartonskih kutija napunjenih sitnim stiroporom.

Koneri je prvi put skočio u 23. godini kao vojnik padobranac, a potom je rešio da to bude i njegova profesija.

Kao kaskader izveo je 880 padobranskih skokova.

U opasnim scenama bio je dubler Geriju Oldmanu i Rouenu Atkinsonu.

Skakao je i sa Ajfelove kule, Nelsonovog stuba, Londonskog oka i mosta Tauer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track