NOVA PRETNJA ZA SVETSKU BEZBEDNOST: Ova grupa na Tviteru raste brže od Islamske države!
Foto: Kurir štampano

Beli nacionalisti

NOVA PRETNJA ZA SVETSKU BEZBEDNOST: Ova grupa na Tviteru raste brže od Islamske države!

Planeta -

U posljednje četiri godine broj simpatizera nacizma i belog nacionalizma povećao se na Tviteru više od 600 odsto, a njihov je rast premašio čak i rast Islamske države, i po broju u sledbenika i tvitova, pokazalo je istraživanje koje je sproveo Univerzitet Džordž Vašington.

Pratili su 18 naloga ekstremističkih grupa npr Američke nacističke stranke i Nacionalnog socijalističkog pokreta, na kojima je pre četiri godine bilo registrovano 3.500 sledbenika a danas ih je čak 22.000. Beli nacionalisti deo su ksenofobske desnice koja ne prihvata multikulturalnost.

Oni zastupaju rasizam, odnosno supremaciju bele većine nad ostalim rasama i kulturama.

U izveštaju se naglašava i kako je uticaj ISIS na društvenim mrežama u padu, a Tviter je u avgust izvestio kako su zatvorili čak 360 hiljada profila na kojima se promovisao terorizam i aktivnosti povezane s njim.

Ali, s druge strane, nacionalisti na toj društvenoj mreži prolaze 'relativno nekažnjeno', navodi se u studiji.

Kontroverzni predsednički kandidat republikanaca Donald Tramp, jedna je od najpopularnijih osoba među belim nacionalistima, sudeći prema temama i 'tvitovima', u kojima ga, naravno, svesrdno podržavaju, posebno njegovu antiimigrantsku politiku.

Jedan od Trampovih poštovalaca je i bivši vođa Kju Klux Klana - Veliki Čarobnjak David Djuk, piše Independent.

(Dnevnik.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track