GARDIAN TVRDI: Tramp gubi Misuri zbog Bosanaca!
Foto: AP

Tesna predsednička trka

GARDIAN TVRDI: Tramp gubi Misuri zbog Bosanaca!

Planeta -

Mirhada Jašarević bila je dete kada je njena porodica izbegla iz Bosne i Hercegovine početkom agresije na zemlju.
Postala je državljanka SAD ove godine, te može glasati na predstojećim izborima za predsjednika SAD.

"Mislim da su ovo jedni od najvažnijih izbora ikada. Ja sam došla u SAD kao i ove izbeglice iz Sirije. Na isti način. Nisam nikad želela ikoga da povredim, samo smo želeli šansu za život. I data nam je ta šansa. Upravo to čini Ameriku velikom i mislim da Donald Trump to ne razume", kaže Jašaravić za Guardian.

Bosanski Amerikanci u Missouriju će na izbore izaći u velikom broju, a prema poslednjim anketama Hillary Clinton i Donald Trump su izjednačeni u Missouriju, pa bi glas Bosanaca mogao da bude presudan. U St. Loiusu živi velika bh. zajednica, sa nekih 70.000 ljudi iz BiH, koje je Trump odbio svojom retorikom protiv muslimana i imigranata, pa se očekuje da ogromna većina svoj glas da demokratskom kandidatu.

"Znam da se mnogo Bosanaca registrovalo za izbore i mislim da će upravo ti glasovi doneti pobedu Clintonovoj", kaže advokat Nedim Ramić.

Da će bh. glasovi iz SAD ići na stranu Klintonove, govori i podatak da su članovi bh. zajednice u Missouriju početkom ove godine osnovali Bosansko-američi savez Missourija (BAPAAM), koji je već najavio da podržava Hilari Klinton u predsedničkoj utrci. Sa druge strane, većina Srba u SAD svoj glas će dati Trumpu, jer je upravo Bil Klinton naredio NATO bombardovanje Srbije 1999. godine.(Gardian)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track