(VIDEO,FOTO) U RUSIJI SE OTVARA VOJNI DIZNILEND: Biće izloženo čak 11.000 komada oružja i tehnike
Foto: Printscreen Youtube

Sajamska manifestacija

(VIDEO,FOTO) U RUSIJI SE OTVARA VOJNI DIZNILEND: Biće izloženo čak 11.000 komada oružja i tehnike

Planeta -

Ovogodišnji drugi Međunarodni vojno-tehnički forum (MVTF) „Armija 2016“, koji će biti održan od 6. do 11. septembra u vojnom parku „Patriot“ nedaleko od Moskve, po mnogo čemu će oboriti rekorde.

Na forumu će se okupiti više od hiljadu ruskih proizvođača oružja, preduzeća i organizacija iz ove oblasti, više od 80 stranih delegacija i biće prikazano oko 11 hiljada eksponata oružja i vojne tehnike.

Takođe, ova izložba će ući u istoriju i po broju nove vojne tehnike koja će biti prikazana i po broju vojnih tema o kojima će učesnici foruma diskutovati. Poređenja radi, na forumu „Armija 2015“ učestvovalo je nešto više od 820 preduzeća i organizacija, koji su predstavili oko sedam hiljada eksponata. Osim toga, ove godine broj zona za registraciju učesnika i posetilaca povećan je čak četiri puta u odnosu na lani, a broj volontera se udvostručio.

Ovde će prvi put izbliza moći da se vidi čuveni ruski tenk „Armata“, robotizovani sistem „Udar“, i drugi najsavremeniji vojni roboti, protivvazdušni raketni sistem S-400, a takođe i oko 300 borbenih vozila koje danas koristi ruska vojska, avioni, helikopteri, ratni brodovi, raketni sistemi i još mnogo toga.

Osim toga, posetioci će imati prilike da zavire i u Partizansko selo ili da vide izložbu vojne tehnike iz Drugog svetskog rata. Organizatori uveravaju — da bi se videla sva vojna tehnika postavljena u parku „Patriot“ jedan dan neće biti dovoljan — ta količina oružja i tehnike koja će ovde biti predstavljena ne može se videti nigde u svetu. Ovu grandioznu izložbu mediji još nazivaju i „vojnim Diznilendom“ — posetioci će ovde imati priliku da se sami oprobaju u ulozi vojnika: da na strelištima pucaju iz nekoliko vrsta oružja, da sednu za volan nekih od borbenih vozila, da se takmiče u pejntbolu ili da testiraju vojne simulatore za obuku tenkovske posade i pilota helikoptera.Osim toga, posetioci će moći da vide rusku vojsku na delu — na kopnu ili u vazduhu…

Posebna atrakcija biće svakako šou koji su pripremile ruske aerobatske grupe — „Berkuti“, „Striži“, „Ruski vitezovi“ i „Sokoli Rusije“. Takođe, prvi put u istoriji biće održan „dron-biatlon“, u kojem će se takmičiti najbolji operateri bespilotnih letelica. Ovde će biti predstavljeni svi vojni rodovi i njihovo naoružanje: kopnene snage, vazduhoplovne snage, mornarica, vazdušno-kosmička odbrana, strateške raketne trupe itd. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je rekao da će „Armija 2016“ poslužiti da se konsoliduju napori nauke i industrije, proizvodnje i izvoza domaćih visokotehnoloških proizvoda za vojnu upotrebu, kao i da će pomoći jačanju međunarodnih partnerstava.

Zanimljivo je da se izložba vojnog naoružanja i tehnike neće održati samo u Podmoskovlju, već i u drugim regionima Rusije i na drugim vojnim poligonima. Inače, teritorija parka „Patriot“, gde će biti održana glavna izložba u Rusiji, iznosi 5.400 hektara. To je teritorija koja dva puta premašuje površinu države kao što je, recimo, Luksemburg. „Armiju 2015“ posetilo je skoro 260 hiljada ljudi, a očekuje se da će ove godine ta brojka biti i premašena.

(Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track