Visoki komesar UN: Tramp i Le Penova su kao teroristi ID!
Foto: Reuters

Uudario na populiste

Visoki komesar UN: Tramp i Le Penova su kao teroristi ID!

Planeta -

U njihovoj vrsti komunikacije oni se služe istom taktikom koju koristi Islamska država - taktikom širenja straha

HAG - Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Zejd Rad el Husein napao je juče retoriku političara populista iz SAD i Evropske unije i uporedio ih s teroristima Islamske države.

On je pozvao glasače širom sveta da se suprotstave ovakvim političarima, jer rade isto što i džihadisti - šire strah.

- Populisti koriste poluistine i pojednostavljenje. U njihovoj vrsti komunikacije oni se služe istom taktikom koju koristi Islamska država - taktikom širenja straha. Da me ne bi pogrešno shvatili, ja ne izjednačavam dela nacionalističkih demagoga i Islamske države. Ali po načinu komunikacije, oni koriste slične metode - rekao je on.

Komesar UN je prozvao lično Gerta Vildersa, holandskog političara.

- Istorija je možda naučila Vildersa i slične njemu kako se ksenofobija i predrasude mogu efikasno pretvoriti u oružje. Atmosfera će postati puna mržnje, a u tom trenutku ona može naglo da se pretvori u ogromno nasilje. Vilders ima mnogo toga zajedničkog s Donaldom Trampom, Marin le Pen, Najdželom Faražom, Viktorom Orbanom... Formula im je jednostavna - ubediće ljude da se osećaju nervozno i grozno, a za to će okriviti one s kojima žive ili strance. To stvara zapaljivu atmosferu - poručio je Husein.

Vilders je u svom stilu odgovorio zvaničniku UN:

- On je potpuna budala!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track