OSVETA ISLAMSKE DRŽAVE: Raketom razbili dva turska tenka, 3 vojnika mrtva
Foto: Reuters

Prva krv

OSVETA ISLAMSKE DRŽAVE: Raketom razbili dva turska tenka, 3 vojnika mrtva

Planeta -

Trojica turskih vojnika su poginula, a četvorica su ranjena u raketnom napadu terorista Islamske države na dva turska tenka u blizini sela Al Vakf na severu Sirije, saopštila je danas turska vojska.

Ovo su prvi gubici turske vojske u dvonedeljnoj operaciji Štit Eufrata, koja je počela 24. avgusta kada su sirijski pobunjenici uz podršku Turske osvojili pogranični grad Džarablus.

U saopštenju vojske se navodi da su džihadisti ispalili rakete na turske tenkove tokom sukoba u blizini pograničnog područja sa kojeg je ID isterana u nedelju, pri čemu su na licu mesta poginula dvojica vojnika, a petorica su ranjena. Povređeni vojnici su evakuisani helikopterom, ali je jedan od njih nešto kasnije preminuo, uprkos naporima lekara da ga spasu, objavila je turska agencija Anadolija.

Turska je pokrenula operaciju Štit Eufrata, odnosno ušla je na teritoriju Sirije, kako bi podržala sirijske pobunjenike u njihovim naporima da isteraju ID iz Džarablusa i da spreče dalje napredovanje snaga sirijskih Kurda zapadno od reke Eufrat. Turske i pobunjeničke snage potisnule su džihadiste sa poslednjeg dela teritorije koje je ID kontrolisala duž sirijsko-turske granice, čime su praktično odsekli samozvani kalifat od spoljašnjeg sveta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track