ERDOGAN NAJAVIO: Napašćemo prestonicu džihadista zajedno sa SAD
Foto: AP

Obnavljaju odnose

ERDOGAN NAJAVIO: Napašćemo prestonicu džihadista zajedno sa SAD

Planeta -

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je kako su Turska i SAD zajednički spremne da krenu u bitku za neformalni glavni grad takozvane Islamske države - Raku.

Kako je rekao Erdogan, američki predsednik Barak Obama predložio je zajedničku akciju protiv militanata Islamske države na samitu G20 u Kini, javlja BBC.

Erdogan je na to rekao kako Turska nema problem s takvom akcijom. Lokalna policija koja ima tursku podršku uspela je da potisne ID iz pograničnog grada Jarablusa, ali Turska je takođe zabrinuta zbog napredovanja turskih snaga dublje u sirijsku teritoriju.

"Obama želi da uradimo neke stvari zajedno u vezi Rake. Mi smo rekli kako to ne bi bio problem iz naše perspektive. Rekao sam kako bi se naši vojnici trebali da se sastatanu i razgovaraju, a onda će ono što je potrebno biti učinjeno", rekao je Erdogan, prenose turski mediji.

Foto: AP
Foto: AP

Podsetimo, strelovit uspon Islamske države počeo je upravo njihovim osvajanjem sirijske Rake. Taj grad se sada smatra glavnim gradom takozvane Islamske države. Navodno u njemu i dalje živi između 250 i 500 hiljada džihadista.

BBC-jev dopisnik za obranu i diplomatiju Džonatan Markus kaže kako je upadom u severnu Siriju, Turska postala vojni igrač u toj zemlji, ali i da je taj potez delimično usmeren i protiv kurdskih snaga koje podržava Vašington.

To predstavlja dosta velik izazov za odnos SAD i Turske, koji je dosta poljuljan posle neuspelog vojnog udara u Turskoj.

Sada obe zemlje žele da poboljšaju odnose, a zajednički plan preotimanja Rake od ID bi mogao pomoći u tome.

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track