OVAJ VOĐA TALIBANA JE ZVER U TELU ČOVEKA: Toliko je okrutan da ga se boje i njegovi saborci!
Foto: Shutterstock

Nezgodan karakter

OVAJ VOĐA TALIBANA JE ZVER U TELU ČOVEKA: Toliko je okrutan da ga se boje i njegovi saborci!

Planeta -

Zgrada Ministarstva odbrane u Kabulu, početak avgusta ove godine, prekrasni ozelenjeni prostor ispred raskošne blistave zgrade u jednom trenutku pomela je silna eksplozija automobila bombe. Na mesto pokolja pojurile su ekipe hitne pomoći, da bi potom eksplodirao i drugi automobil bomba.

24 poginula i 90 ranjenih bio je rezultat napada koji se pripisuje lokalnom talibanskom komandantu Mulahu Šeranu Akondu, čoveku koji po okrutnosti debelo odskače čak i iznad talibanskih standarda.

Za njega se tvrdi da je u Kabul došao prije pet godina, da je imao običaj anonimno lutati gradskim ulicama, te da je kroz nekoliko meseci takvog života razvio totalnu mržnju prema svima koji žive u tom tromilijonskom gradu.Njegova jednačina je plitka, okrutna, ali efikasna; ko živi u Kabulu, taj podržava avganistansku vladu i zato mora umreti.

Dopisnik "Dejli Besta" Sami Jousafzai od izvora iz najviših talibanskih krugova doznao je da i njegovi ratni drugovi smatraju "da ima jako gadan karakter".

"Njegovo znanje o islamu je nula, ali ima oštar, fanatični stav o svima koji žive na područjima pod kontrolom vlade Avganistana", rekao je izvor Jousafzaiju.

"Kada je reč o zločinima nad civilima, Mulah Šerin je najokrutniji i najnečovečniji među talibanima", posvedočio je za Dejli Best i jedan od najbližih saradnika predsednika Avganistana Ašrafa Ganija.

Mula je došao na svoje nakon ofanzive na talibanska uporišta u pokrajini Severni Vaziristan u Pakistanu. Smatralo se, ako talibane isteraju odande, prestaće i napadi na Kabul. Dogodilo se suprotno. Zapadne diplomate danas kažu da tamo gde su oni pre koristili kilograme eksploziva, "Mula koristi tone". Zaređala se serija terorističkih napada, često čak i takvih za koje više niko ne preuzima odgovornost, te sve upućuje na to da su talibani i ID koji se odnedavna pojavio i izrazito ojačao i u Avganistanu, takmiče u terorističkim napadima na vladu i narod Avganistana.

Postalo je važno samo prolivati krv.

U julu je ID eksplozijom napao skup građana šijita u Kabulu, koji su samo tražili od vlade bolju električnu mrežu u svom kvartu. ID, kao sunitski teroristički pokret, pobio je 80 šijita i ranio ih skoro 250. A čak i u takvim okolnostima, 45-godišnji Mulah Akond, komandant talibana za Kabul i sever Avganistana, vodi pred ID u brutalnosti. Deo talibanskih vođa čak i ne skriva da se osećaju vrlo nelagodno zbog njegovih metoda zato što time navlači mržnju Avganistanaca prema talibanima, a ne podršku.

"Deo talibana ga ne voli, ali je prejak da bi ga smenili", kazao je jedan od talibanskih komandanata.

Danas 45-godišnji Akond na Zapadu je primećen još pre puno godina kad je postao šef bezbednosti pokojnog osnivača talibana Mula Omara i njihovog dugogodišnjeg vođe. Mula Salih Kan, talibanski vođa iz provincije Helmand, objasnio je da je Akond bio osoba kojoj je Omar verovao više nego bilo kome drugom. Požrtvovan, odan, ustajao je pre Omara i odlazio posle njega na spavanje.

Omar mu je toliko verovao da je preko njega slao naređenja.

Ali, ovaj je to znao i zloupotrebljavati.

"Glavnim talibanskim komandantima prosleđivao je sopstvene naredbe, predstavljajući ih kao ideje Mula Omara", opisao ga je ovaj.

Danas ga smatraju najbrutalnijim talibanskim komandantom. Zapadne obaveštajne službe smatraju da je u međuvremenu postao i šef talibanskog obaveštajnog aparata, kao i to da svoj neprikosnoveni položaj može zahvaliti, među ostalim, i odličnim vezama u obaveštajnoj službi Pakistana, ID, što ovi negiraju.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track