(VIDEO) PUTIN PREŽIVEO 11 ATENTATA: Evo kako su sve pokušavali da ubiju ruskog predsednika!
Foto: Tanjug/AP

ruski bezbednjaci priznali

(VIDEO) PUTIN PREŽIVEO 11 ATENTATA: Evo kako su sve pokušavali da ubiju ruskog predsednika!

Planeta -

MOSKVA - Od kako je došao 2000. na vlast ruski predsednik Vladimir Putin (63) najmanje 11 puta je bio meta atentatatora.

Ruske bezbednosne službe su naime priznale da je bilo toliko pokušaja njegovog ubistva. Međutim, veruje se da je taj broj daleko veći, a spekuliše se i da je šef Kremlja ponovo bio potencijalna meta ekstremista početkom septembra, kada se u srcu Moskve dogodio udes u kom je stradao jedan od njegovih omiljenih vozača.

S obzirom na to da se saobraćajka dogodila pod još nerazjašnjenim okolnostima, kada je crni mercedes iznenada skrenuo u suprotnu traku i zakucao se u BMW Saveta Federacije spekulisalo se da je u pitanju zavere i pokušaj atentata na Putina.

Neki analitičari tvrde da postoji mogućnost da je to bila samo poruka upozorenja lideru Rusije, koji je, mnogo puta izjavljivao da se ne plaši onih koji rade na tome da ga vide mrtvog. Do sada su ruski bezbednaci obelodalili da je prvi pokušaj atentata na Putina bio tokom sahrane mentora Antolija Sobčaka u Sankt Peterburgu 2000. godine.

Zatim tokom samita u Jalti Avgusta 2000. godine, kada su uhapšena četvorica Čečena i nekoliko muškaraca sa Bliskog istoka. Trća sačekuša bila je u Azerbejdžanu januara 2002. godine, kada je atentat pripremao Čečen Kjanan Rostam pre posete Putina toj zemlji.

Novembra 2002. godine na putu Rublevo-Uspenskoje kuda je Putinova delegacija trebalo da prođe postavljeno je 40 kilograma eksploziva. Ivan Zaitzev, mentalni bolesnik, htio je da uđe u Kremlj i odseče glavu Putinu jer je verovao da je nemački špijun koji u Rusiji želi da zavede nacizam.

foto facebook
foto facebook

Zatim su i 2003. imali plan da ga raznesu bombom. Naime na auto-putu koji povezuje Sankt Peterburg i Pskov u junu 2003. godine otkrivena je bomba ručne izrade samo nekoliko sati pre nego što je povorka sa ruskim predsednikom trebalo da prođe.

Britanski Sandej tajms pisao je kako je Skotland jard sprečio dvojicu Rusa da u oktobru 2003. godine ubiju Putina u znak odmazde za smrt kritičara Kremlja, Aleksandra Litvinjenka. Jedan od pokušaja atentata bio je i uz pomoć drona. Bivši činovnik “Rostroja”, Igor Puzanov (40) osuđen je na devet godina zatvora jer je nameravao da ubije Putina tako što je dronom hteo da baci eksploziv na njegov auto.

Snajperista je na dan izbora Ruske službe su 2008. godine planirao da ubije Putina na Crvenom trgu 2. marta na dan održavanja predsjedničkih izbora. Tada je uhapšen Tadžikistanac koji je iznajmio stan na Crvenom trgu samo par sati pre obraćanja glasačima iz kog je hteo da puca na ruskog predsednika.

U februaru 2012. godine uhapšen ja Adam Osmajev na istoku Ukrajine jer je kovao zaveru za ubistvo predsednika Putina napadom na kolonu vozila u kojoj se kretao. I islamisti mu rade o glavi godinama. Ruske i ukrajinske tajne službe su 27. februara 2012. godine objavile kako su sprečile pokušaj atentata na Putina. Atentat je planiran za 4. mart, a eksploziv je postavljen na ruti kojom je Putin prolazio. Za to su bili odgovorni islamistički sledbenici teroriste Dokua Umarova.

(web-tribune.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track