(VIDEO) MISTERIJA JEZERA NATRON: Pretvara u kamen sve što kroči u njega!
Foto: Printscreen Youtube

Bazen smrti i beznađa

(VIDEO) MISTERIJA JEZERA NATRON: Pretvara u kamen sve što kroči u njega!

Planeta -

Jezero Natron smatra se bazenom smrti i beznađa koje ptice pretvara u kamen, a s druge strane, njegova okolina vrvi od života.

U čemu je njegova tajna? Pre nekoliko godina, fotograf Nik Brandt je na jezeru Natron u Tanzaniji zabeležio jezive fotografije kalcifikovanih ptica.

Ubrzo je ovo jezero proglašeno jednim od najnegostoljubivijih mesta na svetu, na kom se jadna stvorenja pretvaraju u kamen kada dodirnu vodu ovog jezera. Razlog je visoko nagrizajuća vodi, koja je nastala usled visokih količina natrijum karbonata.

Ovaj mineral stiže do jezera iz obližnjeg vulkana Ol Doinyo Lengai, koji je jedini aktivni proizvođač lave natrijum karbonata. Ovaj vulkanski nusproizvod je bogat natrijum i kalijum karbonatom, koji se uliva u jezero i doprinosi visokim nivo pH vrednosti vode.

Međutim, ovo jezero nije samo tamni bazen smrti i beznađa. Zapravo, jezero i njegovo okruženje vrve od života. Neverovatno, ali između 65 i 75 procenata svetke populacije manjih flamingosa je rođeno na jezeru Natron, a alkalnost jezera zapravo pomaže u ovom procesu, jer ekstremno visok nivo pH drži predatore podalje od beba flamingosa.

Vulkanski pepeo karbonata takođe proizvodi i bujne pašnjake, što dokazuje da je ovo fantastično plodno tlo za vreme migracije gnuova. Ako krenete malo dalje od jezera, a bliže Keniji, lako ćete pronaći i lavove, nojeve, gazele, zebre i bizone u ovoj iznenađujuće plodnoj okolini.

(CdM)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja